Какво е Хоспис – медицински грижи за възрастни хора

Какво е Хоспис - медицински грижи за възрастни хора
Какво е Хоспис – медицински грижи за възрастни хора

Хосписът е не само заведение, но и вид грижа за хора, страдащи от неизлечими, тежки и продължителни болести. Хосписът се фокусира на първо място върху емоционалното им и душевно състояние. Хосписи съществуват още от 11 век и са се ползвали предимно по време на дълги войни. Днес тези заведения се свързват с домове, в които възрастните или неизлечимо болните прекарват известно време. Първият модернизиран хоспис е създаден през 1967 г.

Какво е хоспис?
Това е заведение, което облекчава болката на пациентите, дискомфорта и стреса като осигурява на гостите си екип от специалисти. Грижа на персонала е да се съобразява с нуждите на пациента, да се координира помежду си и да осигурява най-доброто медицинско обслужване.

Пациенти на хосписа

Пациенти на хосписа са хора на различна възраст.

Кога е нужен хоспис?
Когато човек е диагностициран с неизлечима болест, той не може вече да взима решения самостоятелно. Смъртта никога не е била лесна тема за разговор и все пак всички ние се стремим към пълноценен живот за нас и нашите близки, докато дойде време да си идем от този свят. И един от най-важните уроци, който можете да научите, е важността на хосписа. Въпреки че днес хосписът е много популярен, той често е криво разбран. Ето защо:

1. Хосписът не означава, че сте се предали
Хосписът осигурява комфортен живот на пациенти, когато няма надежда за подобряване на състоянието им. Причината за създаването на тези заведения е да намали душевната и физическа болка, колкото е възможно, или поне да контролира симптомите на заболяването. Тези грижи са от полза както на пациента, така и на неговото семейство. Хосписът в никакъв случай не ускорява болестта и това не означава, че пращате любимите си хора на сигурна смърт. Някои проучвания сочат, че пациентите живеят един-два месеца повече. Вместо да се озовете във въртележка от лекарски посещения, нови изследвания, поредното „второ“ мнение, можете да прекарате оставащото време в компанията на близките си.

2. Хосписът място за грижи и подкрепа
Както вече казахме, хосписът е начин на грижа, което означава, че близките Ви могат да получат същите грижи както в заведение, така и у дома. Всеки сам решава за себе си дали да задържи пациента у дома и той да бъде посещаван от лекари и сестри, или да остане под грижите им 24 часа в денонощието. От това зависи и самото състояние на пациента. И в двата случая пациентът изпитва най-голям комфорт, когато е заобиколен от близките си, вижда и чувства тяхната подкрепа.

След шестия месец
Въпреки че хосписът предполага пациентите да останат около шест месеца, престоят може да се удължи, ако е необходимо. От време на време се срещат пациенти, които напускат хосписа, за да започнат нов вид лечение, след като са показали признаци на подобряване или ремисия. Пациентите имат право по всяко време да напуснат хосписа по свое желание или да променят начина, по който са обгрижвани.

Пациентите с неизлечима болест винаги ще се нуждаят от най-голямата подкрепа, но за да я получат, неговите близки също трябва да получат помощ. Не се двоумете да потърсите консултация с психолог или да се включите в групи за взаимопомощ, където да споделите и да чуете историите на хора в близко до Вашето положение.

Избор на дом за възрастни хора – за спокойни старини

Дом за възрастни хора Заедно
Дом за възрастни хора Заедно

Избор на дом за възрастни хора – за спокойни старини

С всяка изминала година темповете на живот и работа стават все по-забързани, Вие сте все по-изморени и разполагате с все по-малко време за себе си и своето семейство. Неусетно някои хора в живота Ви ще останат на заден план, което е колкото несправедливо, толкова и мъчително. Възрастните хора не се нуждаят само от почивка и храна, но и от внимание и грижи. Колкото и да обичате семейството си, не винаги е възможно да му дадете онова, което заслужава. За щастие, има специализирани заведения, които ще осигурят на близките Ви всичко, от което се нуждаят.

Избор на стая

Настаняването в домовете е лесно – изисква се малко документация, но първо трябва да решите за колко време ще е престоят – дали ще е дългосрочен или временен. Второ, повечето домове разполагат с няколко опции за стаи – самостоятелна и споделена – двойна/тройна. От това зависи цената. Всяка стая разполага с базисни потребности – санитарен възел, кабелна телевизия, интернет. В цената обаче не са включени лекарствата, санитарните и медицински материали. Съществува и трети вид стая – за хора със специални нужди с постоянно лекарско наблюдение.

Персонал

Всяко заведение за възрастни хора разполага с разнообразен персонал, чиято главна задача е да помогнат на гостите да се почувстват като у дома си. Понякога Вашите роднини имат специални нужди – ежедневни лекарски прегледи, терапии и други. Обикновено всички гости на дома минават през психологически преглед. Освен това, домът разполага с лекар, санитар, личен асистент, кинезитерапевт. Грижите са денонощни, включително и по празници. Персоналът се грижи и за връзката Ви с любимите Ви хора – можете да им се обадите по телефона или да ги видите по всяко време през видеовръзка.

Вижте всички услуги които предлага хосписа тук : https://domzaedno.com/uslugi/

Хранене

Храненията се извършват 3-4 пъти дневно, като заведението разполага със собствена кухня и готвачи, които се грижат за разнообразното меню на гостите на дома. Разбира се, рождените дни се отбелязват по специален начин, както и националните и християнски празници.

Развлечения

Обикновено се делят на два типа – в пределите на заведението и извън него. В дома често се организират игри, уроци по танци и общи занимания, в които Вашите роднини могат да вземат участие по свой избор. Инициативите извън заведението обикновено включват посещение на музеи, театри, обществени сгради, паркове, вили, язовири, екскурзии сред природата, пикници, барбекю. Цената на тези развлечения е включена в месечната такса.

Вижте заниманията които организираме за нашите домуващи тук : https://domzaedno.com/za-nas/aktivnosti/

Какво точно ще получат Вашите близки при настаняването в хоспис?

На първо място, те ще получат собствено легло, личен лекар, който да следи за състоянието им, лекуващ лекар, който е на разположение всеки ден, и медицинска сестра, към която може да се обръщат при нужда. На второ място, гостите на заведението посещават психолог и кинезитерапевт. Психологът не просто следи за психичното състояние, той е човек, към когото роднините Ви могат да се обръщат за съвет, докато при кинезитерапевта могат да върнат подвижността и силите си. На трето място, роднините Ви получават денонощно наблюдение, помощ при хранене, поддържане на личната хигиена, помощ при обличане и други.

Ако Вашият роднина има специфични предпочитания и нужди, домът за възрастни може да Ви осигури персонал, който да се справи с тях. Ако Вие вече разполагате с такъв човек, говорете с управителя, за да му осигури достъп.

Встъпване в хоспис

Главната задача на персонала на хосписа, а и отчасти на останалите гости, е да приобщят новите членове на заведението. Приятелската и дружелюбна атмосфера е от изключително значение за приобщаването и социализирането на Вашите роднини. Първите дни могат да се окажат стресиращи, странни, но с Вашата подкрепа и насърчение, ще бъдат преодолени.

Да изпратите любим човек надалеч винаги е трудно решение. Но понякога онова, което желаете, и онова, от което възрастните хора се нуждаят, са две различни неща. Осигурете спокойни старини на близките си и им дайте животът, който заслужават.

Как да поддържате мозъкa си млад?

domzaedno_brainГодините вървят неуморно. Изнизват се една след друга в низ от незабравими моменти. Изживяваме ги и си казваме, че те са важни в конкретния миг. Всяка случка живее в своята времева орбита, а каквото има да се случва занапред, ще се случи. Така е безспорно, но движението и случването на всяка такава случка зависи единствено от нашите предопределящи я действия. Това в пълна сила важи за физическото и от там духовното ни състояние. Защото нали знаем – здрав дух в здраво тяло!

И какво да направим, за да се чувстваме и на стари години добре и в добра кондиция?

С напредването на възрастта мозъкът на човека чувствително отслабва. За да се запазят силата и яснотата на дейността му, е необходима системна и разнообразна тренировка. А за да може мозъкът да работи, трябва да го натоварваме с четене на книги, лек физически труд и посещение на културни събития – театър или кино.

Игрите на шах, карти, билярд също се отразяват положително на мозъчната дейност. Експерти препоръчват и работата в градината – градинарството, прилагано в приемливи рамки, е добро средство за нейното поддържане.

Други полезни дейности в ежедневието са воденето на бележки за изпълнението на определени задачи. Разходките също са от значение за запазване свежестта на мозъчната дейност.

Едно от най-полезните „упражнения“ е комуникацията с добър приятел. Човек, който да Ви развесели и каже добра дума.

Възрастните не бива да остават в психическо и физическо бездействие. Трябва да следят как протича животът около тях, да се интересуват от новините, събитията. Да си възлагат системни и изпълними задачи.

Дори заучаването на различни уроци с внуците ще допринесе значително за мозъчната функция и нейното поддържане.

Известно е, че мускули и органи, които престават да изпълняват своята функция, отиват към атрофия. Затова активно ангажирайте мозъка с каквото и да е. По-добра памет може да бъде постигната, когато обръщате внимание и полагате усилия да си спомните нещо, особено нещата, които ви интересуват. Например четенето и слушането са пасивни действия. Докато го правите, си водете бележки. Напишете кратки резюмета и ключови думи, за да се сетите по-нататък какво сте чели, например някоя книга.

Използвайте ръцете си!

Според проучване, когато ръцете са активни, се стимулира притокът на кръв към мозъка. Това е от полза за разбирането, запаметяването и мисловния процес.

Обърнете внимание на храната, която засилва мозъчната дейност!

Яжте закуска с високо съдържание на въглехидрати, за да доставите енергия на мозъка си. Включване на риба в диетата ви е основа за добър услужлив мозък. Яжте много плодове и зеленчуци. Консумирайте храни, богати на желязо – то помага в транспорта на кислород до мозъчните клетки.
Това са някои от нещата, необходими, за да стимулирате и поддържате мозъка си млад.

И не забравяйте, че организмът може да остарява, но мозъкът остава млад и до смъртта, ако го поддържате!

„ДИ ЕЛ ЕМ КОНСУЛТИНГ” АД започна работа по проект, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”

„ДИ ЕЛ ЕМ КОНСУЛТИНГ” АД започна работа по проект, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”

 

Когато 70-те наближават …

old-man-971889_960_720Трудно е да повярваш и свикнеш с мисълта, че след по-малко от две седмици ще станеш на 70… В такива моменти се замисляш колко бързо времето минава и колко много неща са ти се случили… Задаваш си и въпроса дали пък не можеш да го спреш, както и колко ли още интересни и вълнуващи неща ти предстои да преживееш.

Освен многото философски въпроси е време да си зададем и няколко по-екзистенциални такива. Двата основни въпроса, които стоят пред мен са

  1. Като пенсионер в България да продължа ли да работя работата ми, която не е особено натоварваща, но все пак е работа /имам собствен магазин за авточасти/?
  2. Как да продължа живота си от тук нататък и къде бих се чувствал най-добре?

Не е лесно да станеш утре и да осъзнаеш, че не си на работа и нямаш какво да правиш цял ден. Тази мисъл толкова ме плаши, че съм готов никога да не спирам работа, въпреки че вече се измарям доста повече от преди няколко години и работата ми тежи на моменти. Така реших, че все пак е време и би било по-достойно да спра да работя и да видя какво правят всички останали хора на моята възраст, с което бих могъл и аз да се занимавам.

Търсейки отговор на втория въпрос, разбира се първо се сетих за децата ми. Имам двама сина, които откакто завършиха училище живеят в Гърция и Испания и не мислят да се връщат в България. Няма родител, който да не иска да е близо до децата си, но мисълта, че те са по-добре там, където се намират е някак си утешителна. В този ред на мисли се появи и идеята да помисля за старчески дом, в който да се преместя да живея. В момента все още мога да се грижа за себе си, но съм наясно, че това няма да е винаги така.  А когато децата ми са далече и няма с кой да споделям малките радости всеки ден, вариантът за живот в дом за възрастни ми се струва доста привлекателен. Започнах да се интересувам по-сериозно по темата и се оказа, че хубавите домовете в България все още са доста малко. За да избера най-подходящо мястото да се доближава до домашната ми атмосфера, да имам собствена стая, в дома да има други хора, които са приблизително на моята възраст, да има добър медицински персонал и да се организират някакви занимания за възрастните хора, защото не обичам да скучая. Сигурно сега много от вас си мислят, че всичко това е много хубаво, но с българската ми пенсия няма как да си го позволя. Така е, но философията в живота ми е, че когато човек вярва в нещо и иска да го постигне, то начин винаги може да се намери! Веднага направих няколко проверки и сметки и установих, че ако дам под наем апартамента, в който живея сега и инвестирам пенсията си, ще мога да си позволя частем старчески дом. Споделих идеята и на децата ми и те я одобриха. Така без много да се чудя взех решението да се опитам да  прекарам старините си в дом за възрастни.

 

Не отлагайте тези разговори с родителите си за нищо на света!

Хоспис и старчески дом "Заедно"Лесно е да оставиш настрани неудобните разговори относно въпроси като смъртта, житейските и финансови избори на един възрастен. Въпреки това, отлагането може да има негативни последствия. Експертите съветват, че е най-добре да проведете тези разговори когато вие сте на около 40-годишна възраст, а родителите ви на около 70. Това е тъй нареченото 40-70 правило, което помага на семействата да провеждат подобни разговори.

След проучване през 2008г., било установено, че семействата имат нужда от повече помощ с този тип разговори. Не е достатъчно само да се говори, а също така да се предприемат действия.

  • Старши специалисти в грижите за възрастни потвърждават в изследването, че 70% от семейните разговори за остаряване са провокирани от здравен инцидент с възрастния или друг спешен случай.
  • 66% от семейните спорове относно стареенето или край на живота, които приключват в съда, са могат да бъдат избегнати, ако членовете на семейството обсъждат и документират желанията на възрастния предварително, според анкета сред адвокати по недвижимо имущество.
  • Приблизително 3 от 5 семейства(58%), които сами се грижат за възрастен родител, изпитват проблеми като спорове, скандали и наранени чувства поради липса на комуникация относно финансови въпроси, здравословни кризи и решения за края на живота, според проучване сред старши специалисти в грижите за възрастни.

И така, какво можете да направите, за да помогнете на вашето семейство да бъде по-подготвено?

  • Всички анкетирани адвокати по недвижимо имущество(100%) се съгласяват, че е изключително важно да документирате желанията на вашият родител писмено. Те казват, че разговорите са първата стъпка, но съветват да не разчитате на нечия памет.
  • Мнозинството от анкетирани старши специалисти в грижите за възрастни(84%) казват, че най-важната крачка, която семействата могат да предприемат, за да избегнат спорове относно въпроси свързани със стареенето и смъртта, е да се направят медицински и финансови пълномощни предварително.
  • Обърнете се към психолог и екип от специалисти по грижи за възрастни, с какъвто разполагаме в хоспис и старчески дом “Заедно”, за съдействие с трудните разговори.

Ново лекарство забавя стареенето!

Хоспис и старчески дом "Заедно"Колко дълго искате да живеете? Какво, ако науката създаде лечение, което ви помага да живеете по-дълго и здравословно? Това не е научна фантастика и може да бъде реалност по-скоро отколкото си мислите.

Учени от Клиника “Майо” към Института “Скриппс” в Калифорния са създали нов клас лекарства, за да забавят процеса на стареене при мишки. Тези лекарства, познати като сенолити, не само удължават живота, но също така заздравяват целия организъм.

Какво всъщност правят тези лекарства?

Според професор Пол Робинс и неговият партньор професор Лаура Нийдернхофер, които ръководили новото проучване в “Скриппс” Флорида, сенолитите се насочват към стареещи клетки, тези, които са спрели да се делят и увеличават с възрастта, което ускорява процеса на стареене на организма. Ако нашите клетки могат да продължат да се делят, стареенето, както и естествените състояния свързани с него, могат да се забавят или дори да се върнат назад.

“В опитите с животни, сенолитите подобрили функциите на сърдечно-съдовата система и издръжливостта при упражнения, намалили остеопорозата и уязвимостта на имунната система и удължили живота.”, казва професор Нийдернхофер. “Забележителното е, че в някои случаи лекарствата постигнали тези резултати само с един курс на лечение.”

При мишките, ефектът на едно лечение продължил най-малко седем месеца. Но какво значи това за хората?

Разбира се, трябва да се направят повече тестове, за да се разбере по-добре какви могат да бъдат страничните ефекти при по-дългосрочен прием на лекарствата, но професорът от Клиника “Майо”, Джеймс Киркланд, главният учен в изследването, е силно обнадежден. “Евентуално може да бъде възможно да се забавят, предотвратят, облекчат или дори върнат назад множество хронични заболявания и увреждания на цели групи хора едновременно, вместо един по един.”

Как да намалите риска от Алцхаймер с 40%?

Хоспис и дом за възрастни хора "Заедно"Стегнете маратонките си и се пригответе за бягане. Ново проучване показва, че енергичните упражнения намаляват риска от Алцхаймер. Изследването показва, че ако бягате повече от 24км(15 мили) на седмица, можете да намалите значително риска от Алцхаймер.

“Упражненията изглежда предотвратяват свиването на мозъка, което се случва с възрастта.”, казва Пол Уилямс, учен в Лаборатория “Лорънс Бъркли” в Бъркли, Калифорния. Запазването на обема на мозъка вероятно е причината енергичните упражнения да намаляват риска от смърт от Алцхаймер, според Уилямс.

Ако тичането не е вашето нещо, не се притеснявайте. Проучването установило, че ходенето може също да помогне, стига изразходваната енергия да е еквивалентна на пробявгването на повече от 24км(15 мили) седмично.

Нещо повече, изследването показва, че консумирането на плодове три пъти дневно при спортуващите също намалява риска от смърт от Алцхаймер. Същият ефект обикновено се постига с лекарства за намаляване на холестерола, познати като статини, които обаче имат множество странични ефекти.

Проучването следило повече от 153 000 хора, които бягат и вървят, които са участвали в “Националните Здравни Изследвания на Бегачи и Пешеходци”. Мъжете и жените, участвали в мащабното изследване, били записани още в началото на 90-те години.

Участниците били изследвани средно в продължение на 12 години. По време на проучването имало 175 смъртни случая от коварната болест на Алцхаймер.

Тези участници, които тичали повече от 24км(15 мили) на седмица, са намалили риска от смърт от болестта на Алцхаймер с до 40%. Бягащите между 12.4км и 24км седмично успели да намалят риска с до 25%, но Уилямс казва, че откритието не е статистически значимо.

Младостта може да изчезва, но способността да учим – не!

Хоспис и старчески дом "Заедно"Имате ли проблеми със запомнянето на имена? Притеснявате ли се, че това може да е знак, че остарявате или дори още по-лошо – началото на деменция? Спокойно, приятели. Учени от университета в Масачузец установили, че способността ни да разсъждаваме, учим и да си припомняме информация се променя през целия ни живот. Всъщност някои неща се подобряват колкото повече остаряваме.

Учените събрали информация от близо 50,000 души, които били помолени да направят няколко задачи. Участниците трябвало да попълнят лексикален тест с по няколко възможни отговора, да си припомнят числа, свързани със символи и да разпознаят емоции само като гледат човек в очите.

Резултатите са обещаващи за нас, притеснителните. Различните умения достигат своя пик на различна възраст.

Възрастовата група, която най-успешно си припомняла числа, асоциирани със символи(сходно със свързването на името на човек с лицето му) била края на тийнейджърските години, около 17-18. Така че не се притеснявайте, когато следващия път на фирменото парти не си спомняте името на жената на шефа си.

Тийнейджърите били надминати от 40-60 годишните когато ставало дума за разпознаването на емоции само докато гледали друг човек в очите. Може би това се дължи на по-големия им житейски опит.

Още по-добрите новини от проучването са, че нашите лексикални умения достигат своя пик в по-късна възраст и започват да отслабват едва като станем на около 60. Проучването отдава тези резултати на това, че в тази възраст по-голяма част от хората работят на високи позиции, които изискват повече четене. Или може би на това, че пенсионерите най-накрая имат време да се насладят на хубава книга или кръстословица.

Важно е да отбележим, че всички ние остаряваме по свой собствен начин и ако някога установите, че се притеснявате за вашите когнитивни способности или тези на ваш близък, обърнете се към вашия доктор.

Какво е хоспис?

Какво е хоспис?Хоспис центърът е място, което предлага по-достойна и комфортна алтернатива за повечето сериозно болни хора. В хоспис се осигуряват специални грижи за пациента, за да се подобри както качеството на неговия живот, така и на живота на близките му. Много хора мислят, че записването на техен близък в хоспис е последна надежда и едва ли не вече са се отказали от него. Други мислят, че постъване в хоспис означава по-ниско ниво на медицински грижи. Всъщност в хоспис просто се осигувряват нужните грижи на настанения, за да се подобри максимално много качеството му на живот.

Хопсис грижите се фокусират върху всички аспекти от живота на пациента и неговото благосъстояние: физически, социални, емоционални и духовни. Няма възрастови ограничения. Специфичните хоспис центрове по света се различават по удобствата, които предлагат, но обикновено включват екип от: лекуващ лекар, кинезитерапевт, психолог, социални работници и санитари.

Важно е да се знае, че целта на хосписът не е нито да съкрати, нито да удължи живота на настанения. Основната цел е да се подобри качеството на живот на пациента, така че той да може да се наслади на оставащото му време, на близки и приятели без болка и допълнителни затруднения. Въпреки това в някои случаи настаняване в хоспис може да удължи живота на човек.

Проучване публикувано в Журнал за Мениджмънт на Болки и Симптоми установява, че неизлечимо болни пациенти, които са получили грижи в хоспис са живяли средно с 29 дни по-дълго, в сравнение с тези, които не са постъпили в заведение със специализирани грижи.

Някои семейства избират да настанят близките си в хоспис едва в края на живота им и после съжаляват, че не са избрали този вариант по-рано, за да имат повече време с роднините си. За да е сигурен, че семейството му разбира неговите желания, е важно за всеки с ограничаващо живота заболяване, да научи всичко възможно свързано с хоспис настаняването и грижите и да обсъди своите чувства с близките си преди медицинската криза да настъпи. Когато семейството на болния са наясно с неговите предпочитания за лечение, те са свободни да отдадат енергията си на грижи и състрадание.

Тук можете да прочетете какво е необходимо за настаняване в хоспис „Заедно“, както и какви са цените и какви услуги точно включват.