Дом за възрастни хора Заедно

Избор на дом за възрастни хора – за спокойни старини

Избор на дом за възрастни хора – за спокойни старини

С всяка изминала година темповете на живот и работа стават все по-забързани, Вие сте все по-изморени и разполагате с все по-малко време за себе си и своето семейство. Неусетно някои хора в живота Ви ще останат на заден план, което е колкото несправедливо, толкова и мъчително. Възрастните хора не се нуждаят само от почивка и храна, но и от внимание и грижи. Колкото и да обичате семейството си, не винаги е възможно да му дадете онова, което заслужава. За щастие, има специализирани заведения, които ще осигурят на близките Ви всичко, от което се нуждаят.

Избор на стая

Настаняването в домовете е лесно – изисква се малко документация, но първо трябва да решите за колко време ще е престоят – дали ще е дългосрочен или временен. Второ, повечето домове разполагат с няколко опции за стаи – самостоятелна и споделена – двойна/тройна. От това зависи цената. Всяка стая разполага с базисни потребности – санитарен възел, кабелна телевизия, интернет. В цената обаче не са включени лекарствата, санитарните и медицински материали. Съществува и трети вид стая – за хора със специални нужди с постоянно лекарско наблюдение.

Персонал

Всяко заведение за възрастни хора разполага с разнообразен персонал, чиято главна задача е да помогнат на гостите да се почувстват като у дома си. Понякога Вашите роднини имат специални нужди – ежедневни лекарски прегледи, терапии и други. Обикновено всички гости на дома минават през психологически преглед. Освен това, домът разполага с лекар, санитар, личен асистент, кинезитерапевт. Грижите са денонощни, включително и по празници. Персоналът се грижи и за връзката Ви с любимите Ви хора – можете да им се обадите по телефона или да ги видите по всяко време през видеовръзка.

Вижте всички услуги които предлага хосписа тук : https://domzaedno.com/uslugi/

Хранене

Храненията се извършват 3-4 пъти дневно, като заведението разполага със собствена кухня и готвачи, които се грижат за разнообразното меню на гостите на дома. Разбира се, рождените дни се отбелязват по специален начин, както и националните и християнски празници.

Развлечения

Обикновено се делят на два типа – в пределите на заведението и извън него. В дома често се организират игри, уроци по танци и общи занимания, в които Вашите роднини могат да вземат участие по свой избор. Инициативите извън заведението обикновено включват посещение на музеи, театри, обществени сгради, паркове, вили, язовири, екскурзии сред природата, пикници, барбекю. Цената на тези развлечения е включена в месечната такса.

Вижте заниманията които организираме за нашите домуващи тук : https://domzaedno.com/za-nas/aktivnosti/

Какво точно ще получат Вашите близки при настаняването в хоспис?

На първо място, те ще получат собствено легло, личен лекар, който да следи за състоянието им, лекуващ лекар, който е на разположение всеки ден, и медицинска сестра, към която може да се обръщат при нужда. На второ място, гостите на заведението посещават психолог и кинезитерапевт. Психологът не просто следи за психичното състояние, той е човек, към когото роднините Ви могат да се обръщат за съвет, докато при кинезитерапевта могат да върнат подвижността и силите си. На трето място, роднините Ви получават денонощно наблюдение, помощ при хранене, поддържане на личната хигиена, помощ при обличане и други.

Ако Вашият роднина има специфични предпочитания и нужди, домът за възрастни може да Ви осигури персонал, който да се справи с тях. Ако Вие вече разполагате с такъв човек, говорете с управителя, за да му осигури достъп.

Встъпване в хоспис

Главната задача на персонала на хосписа, а и отчасти на останалите гости, е да приобщят новите членове на заведението. Приятелската и дружелюбна атмосфера е от изключително значение за приобщаването и социализирането на Вашите роднини. Първите дни могат да се окажат стресиращи, странни, но с Вашата подкрепа и насърчение, ще бъдат преодолени.

Да изпратите любим човек надалеч винаги е трудно решение. Но понякога онова, което желаете, и онова, от което възрастните хора се нуждаят, са две различни неща. Осигурете спокойни старини на близките си и им дайте животът, който заслужават.