Как да поддържате мозъкa си млад?

Годините вървят неуморно. Изнизват се една след друга в низ от незабравими моменти. Изживяваме ги и си казваме, че те са важни в конкретния миг. Всяка случка живее в своята времева орбита, а каквото има да се случва занапред, ще се случи. Така е безспорно, но движението и случването на всяка такава случка зависи единствено от нашите предопределящи я действия. Това в пълна сила важи за физическото и от там духовното ни състояние. Защото нали знаем – здрав дух в здраво тяло!

И какво да направим, за да се чувстваме и на стари години добре и в добра кондиция?

С напредването на възрастта мозъкът на човека чувствително отслабва. За да се запазят силата и яснотата на дейността му, е необходима системна и разнообразна тренировка. А за да може мозъкът да работи, трябва да го натоварваме с четене на книги, лек физически труд и посещение на културни събития – театър или кино.

Игрите на шах, карти, билярд също се отразяват положително на мозъчната дейност. Експерти препоръчват и работата в градината – градинарството, прилагано в приемливи рамки, е добро средство за нейното поддържане.

Други полезни дейности в ежедневието са воденето на бележки за изпълнението на определени задачи. Разходките също са от значение за запазване свежестта на мозъчната дейност.

Едно от най-полезните „упражнения“ е комуникацията с добър приятел. Човек, който да Ви развесели и каже добра дума.

Възрастните не бива да остават в психическо и физическо бездействие. Трябва да следят как протича животът около тях, да се интересуват от новините, събитията. Да си възлагат системни и изпълними задачи.

Дори заучаването на различни уроци с внуците ще допринесе значително за мозъчната функция и нейното поддържане.

Известно е, че мускули и органи, които престават да изпълняват своята функция, отиват към атрофия. Затова активно ангажирайте мозъка с каквото и да е. По-добра памет може да бъде постигната, когато обръщате внимание и полагате усилия да си спомните нещо, особено нещата, които ви интересуват. Например четенето и слушането са пасивни действия. Докато го правите, си водете бележки. Напишете кратки резюмета и ключови думи, за да се сетите по-нататък какво сте чели, например някоя книга.

Използвайте ръцете си!

Според проучване, когато ръцете са активни, се стимулира притокът на кръв към мозъка. Това е от полза за разбирането, запаметяването и мисловния процес.

Обърнете внимание на храната, която засилва мозъчната дейност!

Яжте закуска с високо съдържание на въглехидрати, за да доставите енергия на мозъка си. Включване на риба в диетата ви е основа за добър услужлив мозък. Яжте много плодове и зеленчуци. Консумирайте храни, богати на желязо – то помага в транспорта на кислород до мозъчните клетки.
Това са някои от нещата, необходими, за да стимулирате и поддържате мозъка си млад.

И не забравяйте, че организмът може да остарява, но мозъкът остава млад и до смъртта, ако го поддържате!