Грижи за психичното и емоционалното здраве на възрастните хора

Грижи за психичното и емоционалното здраве на възрастните хора

С напредването на годините, емоционалното състояние на хората се влошава и те стават  по-склонни да изпадат в емоционални кризи. Това се дължи на социалната изолация, все по-честата загуба на близки хора, липсата на разнообразие в ежедневието и други фактори. Хората в напреднала възраст също често развиват и различни психически заболявания – като алцхаймер, депресия и други.

Много важно е, освен за физическото здраве на хората в третата възраст, да се полагат специални грижи и за тяхното психическо състояние.

Физически упражнения за възрастни хора

Извършването на различни, подходящи за възрастта и двигателната активност физически упражнения, влияе благоприятно, както на физическото здраве на хората в напреднала възраст, така на общото им психическо състояние.

Разходки сред природата за хора в напреднала възраст

Освен че влияят добре на общото физическо състояние на организма, разходките сред природата действат релаксиращо и ободряващо и влияят благоприятно на психическото състояние на възрастните хора.

Общуване с хора на различни възрасти

Общуването е особено важно за психиката на всеки човек. Намаляването на социалните контакти с годините е една от основните причини за влошаване на емоционалното състояние на възрастните хора. Важно е те да общуват с различни хора – както със свои връстници, с които имат сходно ежедневие, близки интереси и проблеми, така и с по-млади хора, които да ги зареждат със своята енергия и да ги държат в течение с актуалните теми. Нуждата от социални контакти е една от причините много хора в напреднала възраст да решат да прекарат старините си в дом за възрастни хора, където ще могат да споделят времето си с хора на сходна възраст.

Пътувания

Напредването на възрастта не бива да е причина хората да спрат да пътуват, даже напротив. Това е период от живота, в който те имат достатъчно време и могат да посетят различни локации, до които не са успели да отидат в младите си години, поради липса на достатъчно свободно време. За да не се занимават с организацията на пътуването, хората в напреднала възраст могат да се възползват и от някоя от многото организирани групови екскурзии за пенсионери, като така ще могат да споделят емоцията от преживяването със свои връстници. Пътуванията със сигурност са разнообразяващи и влияят много положително на емоционалното състояние на възрастните хора.

Различни клубове по интереси

Хората в напреднала възраст могат да се отдадат на харесвано от тях занимание, за което не са имали време в младостта. Това могат да бъдат посещения в различни клубове – танцувални и музикални, езикови или арт школи и други. Подобен тип занимания влияят благотворно върху общото психическо здраве, а също помагат на хората в напреднала възраст да създават нови познанства и да общуват със свои връстници. В много от домовете за възрастни хора също се предлагат подобни забавления, които да разнообразяват обитателите и да влияят положително върху емоционалното им състояние.

 

Влияние на храната върху психичното здраве

Факт е, че психическото ни здраве зависи и от продуктите, с които се храним. Липсата в хранителния режим на някои вещества, като фолиева киселина, желязо, магнезии, цинк, витамините В12, В6 и D и други, могат да доведат до различни прихически заболявания. Хората в напреднала възраст трябва особено внимателно да подбират с какво се храснят, тъй като това е важно както за физическото, така и за психическото им здраве.

Сънят

Сънят е особено важен за емоционалното състояние на възрастните хора. Доказано е, че по време на сън от мозъка се освобождават невротоксични отпадъци, които са пряко свързани с развиването на неврокогнитивните заболявания. Редовният сън с продължителност от 7-8 часа може да предпази от развиване на различни психични заболявания, едно от които е болестта Алцхаймер.

Психични заболявания при хората в напреднала възраст

С напредване на възрастта хората стават по-склонни да развиват различни психични заболявания, като различни видове деменция, депресия и други.

Алцхаймер е най-честата форма на деменция, като обхваща около 70% от всички случаи. Характерна е основно за хора в напреднала възраст – над 65 години.  При болестта на Алцхаймер симптомите се проявяват постепенно и се засилват във времето. Характеризира се с загуба на памет, затруднен говор и проблеми при комуникацията, невъзможност за извършване на елементарни ежедневни действия, безпричинни промени на настроението, включително и проява на агресия и други. Болестта се дължи на загуба на голям брой нервни клетки, което води до прекъсване на предаването на сигнали към мозъка. Въпреки че няма открито лечение за Алцхаймер, при ранно диагностициране на заболяването могат да се предпишат от специалист медикаменти, с които да се забави развитието на болестта.

Депресията е друго заболяване, може да се отключи с напредване на възрастта. Депресивното разстройство може да се дължи на силен стрес, генетична обремененост, хормонални нарушения, а също и прием на различни медикаменти. Симптомите включват интензивни отрицателни емоции и чувства, меланхолия, загуба на интерес, постоянна умора, нарушения в съня, промяна в апетита и теглото, както и нерешителност и ниска самооценка.  Заболяването при хората в напреднала възраст е лечимо в много голяма част от случаите, стига да се установи в ранен стадий.

При наличието на психическо заболяване при възрастните хора много важна роля има отношението на близките. Тъй като в голяма част от случаите, болните не усещат развитието на заболяването или от чувство на срам не споделят на своите близки, е нужно те да им обръщат внимание и при безпричинна промяна в поведението или проява на някой от изброените симтоми да се обърнат към специалист.

В дом за възрастни хора Заедно се полагат специални грижи за емоционалното състояние на обитателите, чрез организиране на различни активности. За тези, които страдат от психични заболявания, обученият персонал полага специални грижи, като следи стриктно за спазване на предписаното лечение. Може да разберете повече за услугите и условията на дома тук – https://domzaedno.com/za-nas/