Как да се грижим за възрастните си родители

Едно от основните неща които да вземем предвид е как живеят нашите родители. Дали те живеят с някой друг, дали са сами или живеят с други роднини. Какво предпочитат те – да живеят сами или да се преместят на друго място където ще имат повече социални контакти или ще се грижат за тях. Това са особено важни въпроси които можете да обсъдите с вашите възрастни родители и да уточните какво те мислят,че е по-добре. По-долу сме посочили някой от вариантите, които можете да обсъдите.

Да продължат да живеят у дома си

Да живеят в собствения си дом както и преди е избор, който повечето възрастни хора правят. Това обикновено е възможно, ако те нямат някакви нужди, които сами не могат да изпълняват. Повечето възрастни хора които се справят сами предпочитат този вариант. Разбира се е добре да се обсъди с какво вие можете да им помагате, като покупки или други дребни ангажименти и задачки с които да им помагате през свободното си време. Чудесна идея е да се помисли и как може самия дом или апартамент в който живеят възрастните ви родители да се подобри за да е по-лесно за тях да изпълняват ежедневните си задачи.

Да живеят заедно с роднини

Възрастните хора, които имат нужда от известна помощ или съдействие за техните ежедневни действия – като готвене, хранене, миене, чистене и други може да предпочитат да се преместят и да заживеят със своите роднини. Особено голям плюс за всеки един човек в преклонна възраст е той да знае, че има пълната подкрепа и помощ от близките и роднините си.

Да живеят в дом за възрастни хора / хоспис

Възрастните хора, които имат нужда от известно или постоянно медицинско наблюдение, както и постоянна помощ за извършване на нормалните всекидневни процеси определено е възможно да се чувстват по-добре в дом за възрастни хора или така наречения хоспис. Там обикновено на разположение има и постоянен медицински персонал, който е ангажиран с техните специфични нужди. Персоналът на хосписите се грижи за ежедневните дейности и обслужване на живеещите за постоянно или временно там. Някой от домовете за възрастни хора допълнително разполагат и с кинезитерапевти и други специалисти и служители, които  допълнително се грижат за здравословното състояние на хората живеещи там.

Можете да разгледате условията които дом за възрастни „Дом Заедно“ предлага както и да прочетете повече за нас тук  : https://domzaedno.com/za-nas/

Спорт за възрастни – Защо и как да тренират възрастните хора

спорт за възрастни хора
спорт за възрастни хора

Защо и как да тренират възрастните хора?

Упражненията имат безброй предимства за подобряването на живота Ви – по-здраво сърце, по-силни кости и подобрена гъвкавост. За възрастните хора упражненията носят допълнителни ползи, като намаляват риска от хронични заболявания, вероятността от падане и нараняване и дори повишават настроението.

 

С напредването на възрастта мускулната маса в човешкото тяло започва да намалява. Когато навлизат в 40-те, хората губят между 3 и 5% от мускулната си маса. Мускулите са съществен фактор за баланса и костите – те държат тялото силно. Без тях мобилността и свободата на движенията биват ограничавани.

Прочетете повече…

Старчески дом за възрастни хора

Старчески дом за възрастни хора
Старчески дом за възрастни хора

Старчески дом за възрастни

Стареенето е част от живота, което засяга всички ни. Когато сме деца, не можем напълно да си представим родителите си като възрастни хора, нито до каква степен остаряването ще ги засегне и как ще им повлияе. Много от тях живеят по същия начин и могат сами да се грижат за себе си. До един определен момент. Тогава последиците от остаряването стават очевадни и може да изискват дългосрочни грижи.

Какво имаме предвид „грижи“?

Всеки човек има своя представа за това от какви грижи се нуждаят неговите родители и какво би направил сам той. Ако се затруднявате с дефиницията, ето няколко базисни изисквания за живота на родителите Ви: самостоятелно хранене, мобилност, обличане, лична хигиена (вкл. бръснене, ресане, подстригване, къпане), тоалетна хигиена (ползване на тоалетната). Освен това, хората имат нужда от пълноценно общуване, което не включва само Вас, но и хора в тяхното положение, на тяхната възраст, с които могат да споделят. Трябва да им готвите отделни или специални ястия; да следите приема на хапчетата им, да почиствате редовно.

Ако не сте способни сами да се справите с всички тези нужди, пред Вас се откриват други възможности.

Заедно или отделно?

Може да наемете медицински или немедицински служители, които да поемат грижата за Вашите родители. Въпросът е – дали искате родителите Ви да останат у дома или да ги пратите в пансион, където ще са с други като тях и ще се радват на постоянни медицински грижи.

 

  1. У дома – това ще Ви коства не повече от един лек ремонт в началото. Може би специално легло и рампа до тоалетната.

1.1. Домашен помощник – това е немедицинско лице, което работи почасово в дома Ви. Основна негова задача е да пере, да глади, да чисти, да пазарува, да заплаща такси за тока, водата и др. Също така, помощникът помага при обличането, храненето, придружава родителите Ви навън; готви, сервира и мие съдовете. Наемането на домашен помощник варира между 500 лв. и 2000 лв. в зависимост от стажа. Някои хора осигуряват стая за домашните си помощници, в случай че техните родители имат нужда от денонощна грижа.

1.2. Личен/социален асистент – той извършва абсолютно същата работа като домашния помощник, но идва за четири часа дневно и спазва определен график, тъй като личните асистенти могат да бъдат осигурени от общината, след като подадете документи и преминете през съответните процедури. Както с домовете за възрастни, така и с личните асистенти напливът е голям и обикновено се избират специфичен тип хора – със заболявания, над 65-годишна възраст, инвалиди и др. Заплащането на личните асистенти се покрива от националния бюджет и това е друга причина не всеки да може да покрие условията.

  1. Старчески дом (Пансион) – осигурява 24-часово наблюдение на настанените пациенти. Препоръчва се при болестни състояния и усложнения, които изискват медицинска грижа. Ако все пак искате родителите Ви да живеят с вас, може да наемете частен медицински екип или сестра от същите тези пансиони.

 

2.1. Държавен пансион – в България са известни 82 старчески домове, като всичките са заети и опашките за освобождаващите се места са много дълги. Особено в гъсто населените градове като София, Пловдив, Велико Търново. Имате по-голям шанс в държавен пансион на отдалечено място, но така по-рядко ще се виждате с близките си. Тези обществени заведения обаче не се славят с приятна атмосфера и добро обслужване. Средствата са ограничени, а пансионерите се чувстват като обречени.

2.2. Частен старчески дом (пансион) – в България има сравнително разнообразие в тези заведения. Повечето от тях имат нови, приятни за окото сгради с възможност за едно, две и три легла в стая, като от това зависи и заплащането. Цените започват и в зависимост от това дали са за за единична стая или двойна стая, както и дали в пакета са включени лекарствата и медицинските консумативи.

Правилното хранене за хора от третата възраст – Какво не знаем

правилно хранене възрастни хора
правилно хранене възрастни хора

Правилно хранене за възрастни хора

Здравословното хранене, съчетано с редовна физическа активност, може да помогне на човек да живее пълноценен, активен живот, запазвайки независимостта си в напреднала възраст.

Ето няколко съвета, които да следвате:

            – Балансирайте приема на храна с физическа активност – колкото по-активни сте, от толкова повече храна се нуждаете. Ако се движите по-рядко, винаги обръщайте внимание на порцията си и добавете колкото се може повече зеленчуци и плодове. Те са важни, за да останете здрави. Може да ги приемате сурови, сушени, замразени или консервирани. Ако не знаете как да комбинирате, използвайте цветовете за ориентир, т.е. не яжте само зелена салата, добавете червена чушка или жълта камба.

            – Опитайте се да добавяте въглехидрати с всяко ядене – хляб, ориз, макаронени изделия, картофи или зърнени храни.

            – Протеинът е важен за създаването на нови клетки. Големи източници на протеин са сьомга, сардини, пъстърва, риба тон, свинско и телешко месо, яйца и ядки.

            – Поддържайте костите си здрави като ядете поне по една кофичка кисело мляко на ден.

Кои храни да избягвате?

На Вашата възраст всяко повишаване на холестерола може да Ви причини големи проблеми. Ето защо е добре да избягвате мазни меса, масло, твърд маргарин, свинска мас, сметана и сосове с мляко или сметана, пилешка кожа, обработени меса като шпеков салам, луканки, хамбурски/телешки салам и подобни. Ще трябва да ограничите и сладкишите, особено кексове, шоколади, вафли, сиропирани баклави и тулумбички, кифли, милинки, тиквеници и подобни.

Транс мазнините са най-опасните мазнини от всички. Те са създадени, за да може храната да издържа дълго време, но в човешкия организъм транс мазнините не могат да се усвоят и се натрупват. Може да ги срещнете в бисквити, сладки и подобни захарни изделия.

Как да намалите холестерола си?

Заменете транс мазнините с мононенаситени мазнини. Те предпазват сърцето и се съдържат в ядките (неосолени кашу, бадеми, фъстъци) и зехтина, рапично олио. Същият ефект имат и полиненаситените мазнини, които можете да откриете в рибата (омега-3), слънчогледовото масло (омега-6), сусамовото масло, лененото масло, орехите и лешниците. Използвайте по-малко сол. Пресоляването води до високо кръвно налягане, което от своя страна може да доведе до инсулт и сърдечни проблеми. Вместо сол, използвайте оцет, лимонов сок, пипер, подправки, за да овкусите храната. Също така, ограничете консервите, „вълшебните“ подправки и кубчета бульони, соевият сос.

Бъдете хидратирани през целия ден

Приемът на вода е важен, защото ако се ограничавате, това ще доведе до умора, замаяност и запек. Приемайте много и най-различни течности всеки ден, но избягвайте газирани напитки като лимонада. Нужни са Ви поне осем чаши дневно. С алкохола също трябва да се внимава – за мъжете са позволени 11 чаши средно на седмица, а за жените – 17, като „средно“ означава кенче бира, чаша вино и една малка ракия.

Какво е различното?

Когато остарявате, тялото Ви има различни нужди. Ето защо приемането на фибри е от критично значение за работата на червата. Добри източници на фибри са пълнозърнестия хляб, овесената каша, кафяв ориз, кафяви макарони, боб, грах и леща. Добавяйте по една супена лъжица ленено семе с всяко хранене или към киселото си мляко, за да увеличите количеството фибри.

Желязо и витамин В12 са също много важни. Желязото е отговорно за пренасянето на кислород, а витамин В12 поддържа мозъка и нервната Ви система. Може да намерите тези вещества в червеното месо, черния дроб, бъбреци, агнешко месо, морски дарове. За да може тялото да Ви да абсорбира по-добре желязото, редовно пийте портокалов сок.

Физически активни

Опитайте се да вървите на ден поне по половин час. Ако в момента сте неактивни, започнете да се движите по пет минути всеки ден и постепенно увеличете. Ако сте активни, може да се включите в групи за танци и аеробика за възрастни. Винаги се консултирайте с Вашия лекар и го уведомете за новата си активност.

Какво е Хоспис – медицински грижи за възрастни хора

Какво е Хоспис - медицински грижи за възрастни хора
Какво е Хоспис – медицински грижи за възрастни хора

Хосписът е не само заведение, но и вид грижа за хора, страдащи от неизлечими, тежки и продължителни болести. Хосписът се фокусира на първо място върху емоционалното им и душевно състояние. Хосписи съществуват още от 11 век и са се ползвали предимно по време на дълги войни. Днес тези заведения се свързват с домове, в които възрастните или неизлечимо болните прекарват известно време. Първият модернизиран хоспис е създаден през 1967 г.

Какво е хоспис?
Това е заведение, което облекчава болката на пациентите, дискомфорта и стреса като осигурява на гостите си екип от специалисти. Грижа на персонала е да се съобразява с нуждите на пациента, да се координира помежду си и да осигурява най-доброто медицинско обслужване.

Пациенти на хосписа

Пациенти на хосписа са хора на различна възраст.

Кога е нужен хоспис?
Когато човек е диагностициран с неизлечима болест, той не може вече да взима решения самостоятелно. Смъртта никога не е била лесна тема за разговор и все пак всички ние се стремим към пълноценен живот за нас и нашите близки, докато дойде време да си идем от този свят. И един от най-важните уроци, който можете да научите, е важността на хосписа. Въпреки че днес хосписът е много популярен, той често е криво разбран. Ето защо:

1. Хосписът не означава, че сте се предали
Хосписът осигурява комфортен живот на пациенти, когато няма надежда за подобряване на състоянието им. Причината за създаването на тези заведения е да намали душевната и физическа болка, колкото е възможно, или поне да контролира симптомите на заболяването. Тези грижи са от полза както на пациента, така и на неговото семейство. Хосписът в никакъв случай не ускорява болестта и това не означава, че пращате любимите си хора на сигурна смърт. Някои проучвания сочат, че пациентите живеят един-два месеца повече. Вместо да се озовете във въртележка от лекарски посещения, нови изследвания, поредното „второ“ мнение, можете да прекарате оставащото време в компанията на близките си.

2. Хосписът място за грижи и подкрепа
Както вече казахме, хосписът е начин на грижа, което означава, че близките Ви могат да получат същите грижи както в заведение, така и у дома. Всеки сам решава за себе си дали да задържи пациента у дома и той да бъде посещаван от лекари и сестри, или да остане под грижите им 24 часа в денонощието. От това зависи и самото състояние на пациента. И в двата случая пациентът изпитва най-голям комфорт, когато е заобиколен от близките си, вижда и чувства тяхната подкрепа.

След шестия месец
Въпреки че хосписът предполага пациентите да останат около шест месеца, престоят може да се удължи, ако е необходимо. От време на време се срещат пациенти, които напускат хосписа, за да започнат нов вид лечение, след като са показали признаци на подобряване или ремисия. Пациентите имат право по всяко време да напуснат хосписа по свое желание или да променят начина, по който са обгрижвани.

Пациентите с неизлечима болест винаги ще се нуждаят от най-голямата подкрепа, но за да я получат, неговите близки също трябва да получат помощ. Не се двоумете да потърсите консултация с психолог или да се включите в групи за взаимопомощ, където да споделите и да чуете историите на хора в близко до Вашето положение.

Избор на дом за възрастни хора – за спокойни старини

Дом за възрастни хора Заедно
Дом за възрастни хора Заедно

Избор на дом за възрастни хора – за спокойни старини

С всяка изминала година темповете на живот и работа стават все по-забързани, Вие сте все по-изморени и разполагате с все по-малко време за себе си и своето семейство. Неусетно някои хора в живота Ви ще останат на заден план, което е колкото несправедливо, толкова и мъчително. Възрастните хора не се нуждаят само от почивка и храна, но и от внимание и грижи. Колкото и да обичате семейството си, не винаги е възможно да му дадете онова, което заслужава. За щастие, има специализирани заведения, които ще осигурят на близките Ви всичко, от което се нуждаят.

Избор на стая

Настаняването в домовете е лесно – изисква се малко документация, но първо трябва да решите за колко време ще е престоят – дали ще е дългосрочен или временен. Второ, повечето домове разполагат с няколко опции за стаи – самостоятелна и споделена – двойна/тройна. От това зависи цената. Всяка стая разполага с базисни потребности – санитарен възел, кабелна телевизия, интернет. В цената обаче не са включени лекарствата, санитарните и медицински материали. Съществува и трети вид стая – за хора със специални нужди с постоянно лекарско наблюдение.

Персонал

Всяко заведение за възрастни хора разполага с разнообразен персонал, чиято главна задача е да помогнат на гостите да се почувстват като у дома си. Понякога Вашите роднини имат специални нужди – ежедневни лекарски прегледи, терапии и други. Обикновено всички гости на дома минават през психологически преглед. Освен това, домът разполага с лекар, санитар, личен асистент, кинезитерапевт. Грижите са денонощни, включително и по празници. Персоналът се грижи и за връзката Ви с любимите Ви хора – можете да им се обадите по телефона или да ги видите по всяко време през видеовръзка.

Вижте всички услуги които предлага хосписа тук : https://domzaedno.com/uslugi/

Хранене

Храненията се извършват 3-4 пъти дневно, като заведението разполага със собствена кухня и готвачи, които се грижат за разнообразното меню на гостите на дома. Разбира се, рождените дни се отбелязват по специален начин, както и националните и християнски празници.

Развлечения

Обикновено се делят на два типа – в пределите на заведението и извън него. В дома често се организират игри, уроци по танци и общи занимания, в които Вашите роднини могат да вземат участие по свой избор. Инициативите извън заведението обикновено включват посещение на музеи, театри, обществени сгради, паркове, вили, язовири, екскурзии сред природата, пикници, барбекю. Цената на тези развлечения е включена в месечната такса.

Вижте заниманията които организираме за нашите домуващи тук : https://domzaedno.com/za-nas/aktivnosti/

Какво точно ще получат Вашите близки при настаняването в хоспис?

На първо място, те ще получат собствено легло, личен лекар, който да следи за състоянието им, лекуващ лекар, който е на разположение всеки ден, и медицинска сестра, към която може да се обръщат при нужда. На второ място, гостите на заведението посещават психолог и кинезитерапевт. Психологът не просто следи за психичното състояние, той е човек, към когото роднините Ви могат да се обръщат за съвет, докато при кинезитерапевта могат да върнат подвижността и силите си. На трето място, роднините Ви получават денонощно наблюдение, помощ при хранене, поддържане на личната хигиена, помощ при обличане и други.

Ако Вашият роднина има специфични предпочитания и нужди, домът за възрастни може да Ви осигури персонал, който да се справи с тях. Ако Вие вече разполагате с такъв човек, говорете с управителя, за да му осигури достъп.

Встъпване в хоспис

Главната задача на персонала на хосписа, а и отчасти на останалите гости, е да приобщят новите членове на заведението. Приятелската и дружелюбна атмосфера е от изключително значение за приобщаването и социализирането на Вашите роднини. Първите дни могат да се окажат стресиращи, странни, но с Вашата подкрепа и насърчение, ще бъдат преодолени.

Да изпратите любим човек надалеч винаги е трудно решение. Но понякога онова, което желаете, и онова, от което възрастните хора се нуждаят, са две различни неща. Осигурете спокойни старини на близките си и им дайте животът, който заслужават.

Как да поддържате мозъкa си млад?

domzaedno_brainГодините вървят неуморно. Изнизват се една след друга в низ от незабравими моменти. Изживяваме ги и си казваме, че те са важни в конкретния миг. Всяка случка живее в своята времева орбита, а каквото има да се случва занапред, ще се случи. Така е безспорно, но движението и случването на всяка такава случка зависи единствено от нашите предопределящи я действия. Това в пълна сила важи за физическото и от там духовното ни състояние. Защото нали знаем – здрав дух в здраво тяло!

И какво да направим, за да се чувстваме и на стари години добре и в добра кондиция?

С напредването на възрастта мозъкът на човека чувствително отслабва. За да се запазят силата и яснотата на дейността му, е необходима системна и разнообразна тренировка. А за да може мозъкът да работи, трябва да го натоварваме с четене на книги, лек физически труд и посещение на културни събития – театър или кино.

Игрите на шах, карти, билярд също се отразяват положително на мозъчната дейност. Експерти препоръчват и работата в градината – градинарството, прилагано в приемливи рамки, е добро средство за нейното поддържане.

Други полезни дейности в ежедневието са воденето на бележки за изпълнението на определени задачи. Разходките също са от значение за запазване свежестта на мозъчната дейност.

Едно от най-полезните „упражнения“ е комуникацията с добър приятел. Човек, който да Ви развесели и каже добра дума.

Възрастните не бива да остават в психическо и физическо бездействие. Трябва да следят как протича животът около тях, да се интересуват от новините, събитията. Да си възлагат системни и изпълними задачи.

Дори заучаването на различни уроци с внуците ще допринесе значително за мозъчната функция и нейното поддържане.

Известно е, че мускули и органи, които престават да изпълняват своята функция, отиват към атрофия. Затова активно ангажирайте мозъка с каквото и да е. По-добра памет може да бъде постигната, когато обръщате внимание и полагате усилия да си спомните нещо, особено нещата, които ви интересуват. Например четенето и слушането са пасивни действия. Докато го правите, си водете бележки. Напишете кратки резюмета и ключови думи, за да се сетите по-нататък какво сте чели, например някоя книга.

Използвайте ръцете си!

Според проучване, когато ръцете са активни, се стимулира притокът на кръв към мозъка. Това е от полза за разбирането, запаметяването и мисловния процес.

Обърнете внимание на храната, която засилва мозъчната дейност!

Яжте закуска с високо съдържание на въглехидрати, за да доставите енергия на мозъка си. Включване на риба в диетата ви е основа за добър услужлив мозък. Яжте много плодове и зеленчуци. Консумирайте храни, богати на желязо – то помага в транспорта на кислород до мозъчните клетки.
Това са някои от нещата, необходими, за да стимулирате и поддържате мозъка си млад.

И не забравяйте, че организмът може да остарява, но мозъкът остава млад и до смъртта, ако го поддържате!

„ДИ ЕЛ ЕМ КОНСУЛТИНГ” АД започна работа по проект, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”

„ДИ ЕЛ ЕМ КОНСУЛТИНГ” АД започна работа по проект, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”

 

Когато 70-те наближават …

old-man-971889_960_720Трудно е да повярваш и свикнеш с мисълта, че след по-малко от две седмици ще станеш на 70… В такива моменти се замисляш колко бързо времето минава и колко много неща са ти се случили… Задаваш си и въпроса дали пък не можеш да го спреш, както и колко ли още интересни и вълнуващи неща ти предстои да преживееш.

Освен многото философски въпроси е време да си зададем и няколко по-екзистенциални такива. Двата основни въпроса, които стоят пред мен са

  1. Като пенсионер в България да продължа ли да работя работата ми, която не е особено натоварваща, но все пак е работа /имам собствен магазин за авточасти/?
  2. Как да продължа живота си от тук нататък и къде бих се чувствал най-добре?

Не е лесно да станеш утре и да осъзнаеш, че не си на работа и нямаш какво да правиш цял ден. Тази мисъл толкова ме плаши, че съм готов никога да не спирам работа, въпреки че вече се измарям доста повече от преди няколко години и работата ми тежи на моменти. Така реших, че все пак е време и би било по-достойно да спра да работя и да видя какво правят всички останали хора на моята възраст, с което бих могъл и аз да се занимавам.

Търсейки отговор на втория въпрос, разбира се първо се сетих за децата ми. Имам двама сина, които откакто завършиха училище живеят в Гърция и Испания и не мислят да се връщат в България. Няма родител, който да не иска да е близо до децата си, но мисълта, че те са по-добре там, където се намират е някак си утешителна. В този ред на мисли се появи и идеята да помисля за старчески дом, в който да се преместя да живея. В момента все още мога да се грижа за себе си, но съм наясно, че това няма да е винаги така.  А когато децата ми са далече и няма с кой да споделям малките радости всеки ден, вариантът за живот в дом за възрастни ми се струва доста привлекателен. Започнах да се интересувам по-сериозно по темата и се оказа, че хубавите домовете в България все още са доста малко. За да избера най-подходящо мястото да се доближава до домашната ми атмосфера, да имам собствена стая, в дома да има други хора, които са приблизително на моята възраст, да има добър медицински персонал и да се организират някакви занимания за възрастните хора, защото не обичам да скучая. Сигурно сега много от вас си мислят, че всичко това е много хубаво, но с българската ми пенсия няма как да си го позволя. Така е, но философията в живота ми е, че когато човек вярва в нещо и иска да го постигне, то начин винаги може да се намери! Веднага направих няколко проверки и сметки и установих, че ако дам под наем апартамента, в който живея сега и инвестирам пенсията си, ще мога да си позволя частем старчески дом. Споделих идеята и на децата ми и те я одобриха. Така без много да се чудя взех решението да се опитам да  прекарам старините си в дом за възрастни.

 

Не отлагайте тези разговори с родителите си за нищо на света!

Хоспис и старчески дом "Заедно"Лесно е да оставиш настрани неудобните разговори относно въпроси като смъртта, житейските и финансови избори на един възрастен. Въпреки това, отлагането може да има негативни последствия. Експертите съветват, че е най-добре да проведете тези разговори когато вие сте на около 40-годишна възраст, а родителите ви на около 70. Това е тъй нареченото 40-70 правило, което помага на семействата да провеждат подобни разговори.

След проучване през 2008г., било установено, че семействата имат нужда от повече помощ с този тип разговори. Не е достатъчно само да се говори, а също така да се предприемат действия.

  • Старши специалисти в грижите за възрастни потвърждават в изследването, че 70% от семейните разговори за остаряване са провокирани от здравен инцидент с възрастния или друг спешен случай.
  • 66% от семейните спорове относно стареенето или край на живота, които приключват в съда, са могат да бъдат избегнати, ако членовете на семейството обсъждат и документират желанията на възрастния предварително, според анкета сред адвокати по недвижимо имущество.
  • Приблизително 3 от 5 семейства(58%), които сами се грижат за възрастен родител, изпитват проблеми като спорове, скандали и наранени чувства поради липса на комуникация относно финансови въпроси, здравословни кризи и решения за края на живота, според проучване сред старши специалисти в грижите за възрастни.

И така, какво можете да направите, за да помогнете на вашето семейство да бъде по-подготвено?

  • Всички анкетирани адвокати по недвижимо имущество(100%) се съгласяват, че е изключително важно да документирате желанията на вашият родител писмено. Те казват, че разговорите са първата стъпка, но съветват да не разчитате на нечия памет.
  • Мнозинството от анкетирани старши специалисти в грижите за възрастни(84%) казват, че най-важната крачка, която семействата могат да предприемат, за да избегнат спорове относно въпроси свързани със стареенето и смъртта, е да се направят медицински и финансови пълномощни предварително.
  • Обърнете се към психолог и екип от специалисти по грижи за възрастни, с какъвто разполагаме в хоспис и старчески дом “Заедно”, за съдействие с трудните разговори.