Как да се грижим за възрастните си родители

Как да се грижим за възрастните си родители

Едно от основните неща които да вземем предвид е как живеят нашите родители. Дали те живеят с някой друг, дали са сами или живеят с други роднини. Какво предпочитат те – да живеят сами или да се преместят на друго място където ще имат повече социални контакти или ще се грижат за тях. Това са особено важни въпроси които можете да обсъдите с вашите възрастни родители и да уточните какво те мислят,че е по-добре. По-долу сме посочили някой от вариантите, които можете да обсъдите.

Да продължат да живеят у дома си

Да живеят в собствения си дом както и преди е избор, който повечето възрастни хора правят. Това обикновено е възможно, ако те нямат някакви нужди, които сами не могат да изпълняват. Повечето възрастни хора които се справят сами предпочитат този вариант. Разбира се е добре да се обсъди с какво вие можете да им помагате, като покупки или други дребни ангажименти и задачки с които да им помагате през свободното си време. Чудесна идея е да се помисли и как може самия дом или апартамент в който живеят възрастните ви родители да се подобри за да е по-лесно за тях да изпълняват ежедневните си задачи.

Да живеят заедно с роднини

Възрастните хора, които имат нужда от известна помощ или съдействие за техните ежедневни действия – като готвене, хранене, миене, чистене и други може да предпочитат да се преместят и да заживеят със своите роднини. Особено голям плюс за всеки един човек в преклонна възраст е той да знае, че има пълната подкрепа и помощ от близките и роднините си.

Да живеят в дом за възрастни хора / хоспис

Възрастните хора, които имат нужда от известно или постоянно медицинско наблюдение, както и постоянна помощ за извършване на нормалните всекидневни процеси определено е възможно да се чувстват по-добре в дом за възрастни хора или така наречения хоспис. Там обикновено на разположение има и постоянен медицински персонал, който е ангажиран с техните специфични нужди. Персоналът на хосписите се грижи за ежедневните дейности и обслужване на живеещите за постоянно или временно там. Някой от домовете за възрастни хора допълнително разполагат и с кинезитерапевти и други специалисти и служители, които  допълнително се грижат за здравословното състояние на хората живеещи там.

Можете да разгледате условията които дом за възрастни „Дом Заедно“ предлага както и да прочетете повече за нас тук  : https://domzaedno.com/za-nas/