Какво е Хоспис - медицински грижи за възрастни хора

Какво е Хоспис – медицински грижи за възрастни хора

Хосписът е не само заведение, но и вид грижа за хора, страдащи от неизлечими, тежки и продължителни болести. Хосписът се фокусира на първо място върху емоционалното им и душевно състояние. Хосписи съществуват още от 11 век и са се ползвали предимно по време на дълги войни. Днес тези заведения се свързват с домове, в които възрастните или неизлечимо болните прекарват известно време. Първият модернизиран хоспис е създаден през 1967 г.

Какво е хоспис?
Това е заведение, което облекчава болката на пациентите, дискомфорта и стреса като осигурява на гостите си екип от специалисти. Грижа на персонала е да се съобразява с нуждите на пациента, да се координира помежду си и да осигурява най-доброто медицинско обслужване.

Пациенти на хосписа

Пациенти на хосписа са хора на различна възраст.

Кога е нужен хоспис?
Когато човек е диагностициран с неизлечима болест, той не може вече да взима решения самостоятелно. Смъртта никога не е била лесна тема за разговор и все пак всички ние се стремим към пълноценен живот за нас и нашите близки, докато дойде време да си идем от този свят. И един от най-важните уроци, който можете да научите, е важността на хосписа. Въпреки че днес хосписът е много популярен, той често е криво разбран. Ето защо:

1. Хосписът не означава, че сте се предали
Хосписът осигурява комфортен живот на пациенти, когато няма надежда за подобряване на състоянието им. Причината за създаването на тези заведения е да намали душевната и физическа болка, колкото е възможно, или поне да контролира симптомите на заболяването. Тези грижи са от полза както на пациента, така и на неговото семейство. Хосписът в никакъв случай не ускорява болестта и това не означава, че пращате любимите си хора на сигурна смърт. Някои проучвания сочат, че пациентите живеят един-два месеца повече. Вместо да се озовете във въртележка от лекарски посещения, нови изследвания, поредното „второ“ мнение, можете да прекарате оставащото време в компанията на близките си.

2. Хосписът място за грижи и подкрепа
Както вече казахме, хосписът е начин на грижа, което означава, че близките Ви могат да получат същите грижи както в заведение, така и у дома. Всеки сам решава за себе си дали да задържи пациента у дома и той да бъде посещаван от лекари и сестри, или да остане под грижите им 24 часа в денонощието. От това зависи и самото състояние на пациента. И в двата случая пациентът изпитва най-голям комфорт, когато е заобиколен от близките си, вижда и чувства тяхната подкрепа.

След шестия месец
Въпреки че хосписът предполага пациентите да останат около шест месеца, престоят може да се удължи, ако е необходимо. От време на време се срещат пациенти, които напускат хосписа, за да започнат нов вид лечение, след като са показали признаци на подобряване или ремисия. Пациентите имат право по всяко време да напуснат хосписа по свое желание или да променят начина, по който са обгрижвани.

Пациентите с неизлечима болест винаги ще се нуждаят от най-голямата подкрепа, но за да я получат, неговите близки също трябва да получат помощ. Не се двоумете да потърсите консултация с психолог или да се включите в групи за взаимопомощ, където да споделите и да чуете историите на хора в близко до Вашето положение.