Какво е хоспис?

Какво е хоспис?

Хоспис центърът е място, което предлага по-достойна и комфортна алтернатива за повечето сериозно болни хора. В хоспис се осигуряват специални грижи за пациента, за да се подобри както качеството на неговия живот, така и на живота на близките му. Много хора мислят, че записването на техен близък в хоспис е последна надежда и едва ли не вече са се отказали от него. Други мислят, че постъване в хоспис означава по-ниско ниво на медицински грижи. Всъщност в хоспис просто се осигувряват нужните грижи на настанения, за да се подобри максимално много качеството му на живот.

Какво представлява хосписът?

Хопсис грижите се фокусират върху всички аспекти от живота на пациента и неговото благосъстояние: физически, социални, емоционални и духовни. Няма възрастови ограничения. Специфичните хоспис центрове по света се различават по удобствата, които предлагат, но обикновено включват екип от: лекуващ лекар, кинезитерапевт, психолог, социални работници и санитари.

Важно е да се знае, че целта на хосписът не е нито да съкрати, нито да удължи живота на настанения. Основната цел е да се подобри качеството на живот на пациента, така че той да може да се наслади на оставащото му време, на близки и приятели без болка и допълнителни затруднения. Въпреки това в някои случаи настаняване в хоспис може да удължи живота на човек.

Кой може да постъпи в хоспис?

Въпреки че хосписът се свързва предимно с възрастни хора, ограничения не съществуват. Терминалните заболявания могат да настъпят във всяка възраст. Самият хоспис нито удължава, нито съкратява човешкия в живот. В редки случаи дори може да го удължи.

Проучване публикувано в Журнал за Мениджмънт на Болки и Симптоми установява, че неизлечимо болни пациенти, които са получили грижи в хоспис са живяли средно с 29 дни по-дълго, в сравнение с тези, които не са постъпили в заведение със специализирани грижи.

Някои семейства избират да настанят близките си в хоспис едва в края на живота им и после съжаляват, че не са избрали този вариант по-рано, за да имат повече време с роднините си. За да е сигурен, че семейството му разбира неговите желания, е важно за всеки с ограничаващо живота заболяване, да научи всичко възможно свързано с хоспис настаняването и грижите и да обсъди своите чувства с близките си преди медицинската криза да настъпи. Когато семейството на болния са наясно с неговите предпочитания за лечение, те са свободни да отдадат енергията си на грижи и състрадание.

Кога е правилното време за хоспис?

Влошаването на когнитивните функции е първият признак, че човек се нуждае от допълнителна грижа. Вторият показател е, ако пациентът не се влияе от предписаните медикаменти. Това включва повишаване на болката, загуба на тегло, силна умора, задух или слабост. Последните стадии на Алцхаймер или деменция са също повод да се обърнете към услугите на хоспис.

Предварително обсъждане

В зависимост от вида на заболяването, пациентът има възможност предварително да обсъди детайлите около настаняването си, особено в случаите, когато го грози деменция и невъзможност да говори на по-късен етап. Така екипът на хосписа ще е наясно с неговите желания и кой може да взима медицински решения от негово име, включително в кои случаи да бъде реанимиран. Предварителните указания включват завещание, пълномощно и животоподдържащо лечение.

Как е оборудван хосписът?

Хосписът разполага с необходимите медицински материали и оборудване. Ако при постъпването си пациентът пие предписани лекарства за облекчаване на състоянието му, той може да продължи да ги приема.

Критерии за хосписна грижа

Нужна е консултация с лекаря на хосписа или лекуващия лекар на пациента, за да сте сигурни, че отговаряте на условията. Възможно е семейството да се свърже с хосписа директно, като записването първо трябва да бъде одобрено от лекаря на хосписа. Възможно е да получите отказ и да бъдете насочени към друг вид заведение или да ви бъдат предложени домашни грижи като алтернатива. Причината за отказ обичайно е, че кандидатът не е терминално болен и атмосферата в заведението няма да е подходяща за него.

Тук можете да прочетете какво е необходимо за настаняване в хоспис „Заедно“, както и какви са цените и какви услуги точно включват.

Ако все още имате въпроси относно хосписа, предлаганите услуги и условия, чувствайте се свободни да изпратите своите запитвания.