Защо възрастните хора имат нужда от специални медицински грижи?

_MG_0775За разлика от по-младите, възрастните хора от 60-годишна възраст нагоре имат нужда от специални медицински грижи заради промяна във физиологията им.

В интервю, Д-р Чавдар Робов от “Център за спешна медицинска помощ” в гр. Благоевград и личен лекар в дом “Заедно” казва, че е много важно да се обръща специално внимание на медицинските грижи за възрастните хора.

“Физиологията на възрастните е различна от тази на по-младите. За това самото лечение, подходът към него и подходът за откриване на симптомите са разлини.” – казва Д-р Робов.

Грижите от специалист в областта са необходими, тъй като възрастните хора може да изпитат симптоми, които да не са същите като тези при по-младите.

Според докторът, също е важно да се предоставят индивидуални медицински грижи на различните пациенти, тъй като макар и симптомите да са подобни, състоянието им се променя с възрастта.

“Има 60-годишни хора, които са с физиологията на 40-годишен, има и такива, които на 60 годишна възраст са като 80-годишен стар човек.

В дом “Заедно” предоставяме специализирани медицински грижи към всеки настанен в напреднала възраст. Освен индивидуалните грижи към всеки възрастен, ежедневно мерим здравни показатели като кръвно налягане, пулс, кръвна захар, декурзус, които роднините на настанения могат да следят в реално време на страницата ни. Така сме сигурни, че и настаненият и близките му са спокойни.”

Д-р Робов обяснява и че някои на пръв поглед често срещани инциденти, могат да бъдат симптоми за много по-сериозни заболявания при възрастните.

“Падането на един възрастен може да е признак на по-тежко заболяване. Вреди, причинени от сърдечно-съдови заболявания, странични ефекти от лекарства и други заболявания, чиято проява често може да бъде просто спъване от страна на възрастния.“

“Идеалният вариант е да имаме наблюдение над цялостното състояние на пациента, а не само над събитията, които настъпват в спешното отделение.” – добави докторът.