Настаняване в дом за хора с деменция - кои са стъпките които да следвате

Настаняване в дом за хора с деменция – кои са стъпките които да следвате

Какво е деменция?

Деменцията е синдром, който най-често се появява с напредване на възрастта и който обичайно е следствие на редица други заболявания, станали причина за разрушаване на нервните клетки и увреждане на мозъка. Това води до намаляне на когнитивните функции – първо, нарушение на потока на мисълта, после – загуба на краткосрочна и дългосрочна памет. Съзнанието на индивида не е засегнато, но се забелязват промени в настроението, поведението и мотивацията. С напредването на болестта хората с деменция не могат да разпознават членовете на семейството или приятелите си, стават трудноподвижни, губят самоконтрол и дори стават агресивни. Всичко това може да е много изтощително за близките на пациента, които не винаги разполагат с време и възможност да се грижат за него. В подобна ситуация обмислете възможността за настаняване в дом за хора с деменция.

Кога е правилното време за настаняване?

Най-честата причина е увеличаващите се нужди на пациента с деменция или рязко влошаване на състоянието му. В подобни ситуации семейството на пациента и болногледачите не са в състояние да му осигурят всичко необходимо, за разлика от специализираните домове, които предлагат денонощно наблюдение.

Какви права има пациент с деменция и кой носи отговорност за него?

Докато човек преминава през етапите на болестта, способността му да взема решения намалява. По закон той все още има всички права, т.е. диагнозата и прогресирането на деменцията не му отнемат автоматично гражданските права. Това може да се случи единствено с решение на съда. За да се избегнат бъдещи усложнения, на пациента с деменция трябва да се даде шанс да посочи своя пълномощник, който ще бъде натоварен с отговорността да управлява както имуществото му, така и да взима решения относно медицинските грижи. Не е задължително пълномощникът да е роднина или познат. Може да е адвокат или друго доверено лице.

Какво представляват домовете за хора с деменция?

Това са заведения, които не само разполагат с възможността да се грижат за пациент с разстройство на паметта, но също така предоставят програми за насърчаването на неговата независимост и познавателните му способности. Гостите на дома получават възможност да развият хобитата и талантите си. Заобиколени са от хора, които им помагат да се насладят на живота, да изпитат чувство на принадлежност и сами да се погрижат за паметта си. Сътрудниците на дома са фокусирани върху опознаване предпочитанията на госта си, за да му създадат атмосфера на стабилност и комфорт.

Подготовка за настаняване в дом за хора с деменция

Подготовката за преместването задължително трябва да включва онези вещи, които вашият любим човек намира за успокояващи. Това може да е одеяло, възглавница, кресло или фотоалбум. За останалите вещи се консултирайте с персонала на дома. Заинтересувайте се кои домашни предмети ще помогнат най-добре за паметта и терапиите и кои биха навредили.

Имайте предвид, че самото преместване може да се стори стресиращо за пациента. За да облекчите вълнението и безпокойството, декорирайте кътче от стаята или самото легло така, че да напомня на родния дом. Паметта на хората не е само визуална – вашият любим човек може да има предпочитания към нещо простичко – марка сапун, крем за ръце, дори стайно растение.

Когато подготвяте дрехите, изберете онези, които са най-удобни и лесни за обличане. Обувките трябва да са стабилни и без връзки, за да не се спъне любимия ви човек. Сака, якета и други дрехи е добре да имат големи и малко на брой копчета. Халатът, чехлите и обувалката за задължителни. Не смесвайте и не дръжте заедно летни и зимни дрехи, тъй като хората с деменция започват да се обличат не според сезона. Ако любимият ви човек настоява да носи едни и същи дрехи, купете няколко еднакви чифта.

Не на последно място пригответе неща от първа необходимост – тоалетни принадлежности, лекарства, чанта, очила, слухов апарат, бастун или проходилка. Посъветвайте се с персонала дали можете да донесете любим чай или кафе.

Цени за настаняване в дом за стари хора с деменция

Можете да избирате между единична, двойна или тройна стая. Всяка разполага със санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, безжичен интернет и климатик. Менюто е разнообразно, приготвено на място от готвачите на дома. Сервира се четири пъти дневно – сутрин, обед, следобед и вечер. Нащите цени може да видите тук : Цени дом за стари хора Заедно

Персоналът на дома се състои от медицински лица и асистенти. Медицинските лица осигуряват редовни прегледи и грижи. Екипът от специалисти включва личен и лекуващ лекар, психолог, кинезитерапевт и медицинска сестра. Екипът от асистенти предлага ежедневна помощ за поддържане на личната хигиена и тоалета.

Графикът на заниманията е разнообразен, фокусиран върху паметта и адаптиране в социална среда. Допълнителните развлечения включват участие в клубове по танци, пеене, кулинария; разходки сред природата и видео разговори с близките. Всички активности се извършват под ръководството на социален работник.

Колко време продължава лечението на деменция?

Времето за настаняване зависи от вида на деменцията и стадия, в който се намира пациентът. Обичайно пациентите постъпват в дома, когато вече са в средния или късния си стадий. Силно влияние оказват психическото и физическото състояние на човека. Колкото по-силен и издръжлив е пациентът, толкова по-късно се проявяват симптомите. Средната продължителност на лечението е от една до три години.

Направете запитване

+359 888 055 044
info@domzaedno.com