Най-честите заболявания при възрастните хора

Най-честите заболявания при възрастните хора

С напредването на възрастта хората стават все по-предразположени към развиване на различни, по-често хронични заболявания. Те могат значително да влошат качеството на живот, поради което е нужно да се вземат своевременни мерки за тяхното лечение. Важно е още при първите симптоми, да се посети специалист, който да диагностицира състоянието и да предпише необходимото лечение. Ще разгледаме някои от най-честите заболявания, които спохождат хората в напреднала възраст.

Диабет

Диабетът е заболяване, което причинява натрупване на висока кръвна захар. Съществуват 2 вида диабет – тип 1 и тип 2. Диабет тип 2 е по-често срещаният вариант на болестта, като от него страдат около 95 % от обюия брой на заболелите. В този вариант на болестта захарта започва да се натрупва в кръвта, тъй като тялото става резистентно към произвеждания от организма инсулин. С напредването на възрастта рискът от развиване на диабет се увеличава. Основните симптоми при болестта са повишен апетит и жажда, загуба или покачване на тегло, проблеми със зрението, умора, често уриниране, рани, които заздравяват много трудно и други. За превенция и лечение на диабета е нужно да се спазва специален хранителен режим, а в някои случаи специалистите предписват различни медикаменти, в зависимост от степента на заболяването. Диабет тип 1 е хронично заболяване, което се появява в ранна възраст и при него организмът не може да преобразува глюкозата от храната в енергия.

Артрит

Артритът обхваща различни болестни състояния, които засягат ставите. Най-често се среща при хора в напреднала възраст – така нареченият остеоартит. Причината за него е дегенерацията на ставния хрущял. Основните симптоми са болка и подуване на ставите, което причинява двигателни затруднения. Развитието на болестта може да доведе и до образуване на шипове. В напреднал стадий на остеоартрита той може да бъде изключително болезнен. В случай на поява на симптоми е нужно да се проведе консултация със специалист. В зависимост от степента на заболяването, могат да се предпишат различни начини на лечение. Нужно е да се спазва здравословен хранителен режим, да се поддържа в норма теглото, могат да се извършват и специализирани физиотерапевтични процедури. В някой случаи се предписват различни медикаменти, а в по-тежките състояния може да се наложи оперативно лечение за смяна на ставата.

Съществува и така нареченият ревматоиден артрит, който представлява автоимунно заболяване, при което имунната система произвежда антитела, които атакуват собствените си тъкани.

 

Деменция

Деменцията е състояние, което засяга основно възрастни хора. То представлява дегеративно неврологично заболяване, при което се ограничават мозъчните функции на заболелите. В началния стадиий на болестта, симптомите, които се наблюдават са често забравяне, загуба за представа за времето и дезориентация, като с напредването ѝ започва да се случва затруднение при разпознаването на близки хора, трудности в комуникацията, промени в държанието и др. За момента не е открито успешно лечение за болестта, но има терапии и лекарства, помагащи за облекчаването на симптомите на заболяването Тъй като с напредването на заболяването, болният все по-трудно се справя сам с ежедневните дейности, често близките му взимат решение да го настанят в дом за възрастни хора, където ще може да получава необходимите грижи от специализирания и обучен персонал.

 Паркинсон

Болестта Паркинсон е прогресивно, двигателно разстройство, което повлиява на мускулния контрол. То обикновено настъпва при хора в напреднала възраст. Симптомите обичайно започват с тремор на едната ръка, но може бъде и в краката, челюстта и главата. Понякога движенията се забавят, а други случаи се получава ригидност – невъзможност за отпускане на мускулите. В някои случаи болният може да има затруднение в ходенето. Не е открито ефективно лечение за Пркинсовата болест, но има медикаменти, които подтискат симптомите.

Артериална хипертония (Високо кръвно налягане)

Въпреки че в днешно време доста млади хора страдат от високо кръвно налягане, това състояние е по-характерно за хора в напреднала възраст. Някои от причините за заболяването са затлъстяването, нездравословна диета – прием на много мазни храни, на повишена консумация на кафе, сол алкохол, тютюнопушене, стрес и др. В някои случаи високото кръвно е генетично обусловено, а рядко може да е в резултат на други заболявания. Особено типично при артериалната хипертнония е тилното главоболие. Други симптоми са сърцебиене, стягане в гърдите, шум в ушите, световъртеж, лек задух и други. Хипертонията е заболяване, което в никакъв случай не бива да бъде неглижирано, тъй като може да причини увреждане на редица органи, а също да предизвика сърдечен удар. Кръвното налягане може да бъде контролирано, както с медикаменти, предписани от специалист, така и с коригиране на начина на живот – регулиране на теглото, водене на здравословен режим на хранене, отказ от тютюнопушенето, намаляване на приема на алкохол, ограничаване на стреса.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с понижаване на костната маса и води до намаляване здравината на костите. Обикновено засяга възрастни хора, в по-голям процент жени. Поради намаляването на здравината на костите, страдащите от остеопороза са предразположени към различни фрактури, които могат да бъдат причинени дори от съвсем леки травми. Развитието на заболяването може да бъде забавено с прием на медикаменти, предписани от специалист, спазване на здравословна диета и различни физически упражнения.

Влошаване на слуха и проблеми със зрението

Обикновено с напредване на годините хората започват да имат проблеми със слуха. Това се случва поради естественото стареене на ухото и в някои случаи може да доведе до частична, а в други, по-тежки случаи до почти пълна глухота. Проблемите със слуха могат да се компенсират с използване на слухов апарат. Стареенето често е придружено и от настъпване на проблеми със зрението. Част от тях са далекогледство, катаракта, глаукома, очно напрежение. Важно е да се извършват ежегодни профилактични прегледи при специалист, който да предпише лечение, в случай на нужда.

С напредване на възрастта е нужно хората да полагат специални грижи за своето здраве, поради опасността от развиване на различни заболявания. Това е една от причините някои  възрастни да вземат решението да се настанят в дом за възрастни хора. В дом за възрастни хора „Заедно“, обитателите могат да се възползват от денонощната грижа за здравето от квалифицираните специалисти, работещи там. Може да разберете повече за услугите и условията, които дом за възрастни хора „Заедно“ предлага тук – https://domzaedno.com/za-nas/