спорт за възрастни хора

Спорт за възрастни – Защо и как да тренират възрастните хора

Защо и как да тренират възрастните хора?

Упражненията имат безброй предимства за подобряването на живота Ви – по-здраво сърце, по-силни кости и подобрена гъвкавост. За възрастните хора упражненията носят допълнителни ползи, като намаляват риска от хронични заболявания, вероятността от падане и нараняване и дори повишават настроението.

 

С напредването на възрастта мускулната маса в човешкото тяло започва да намалява. Когато навлизат в 40-те, хората губят между 3 и 5% от мускулната си маса. Мускулите са съществен фактор за баланса и костите – те държат тялото силно. Без тях мобилността и свободата на движенията биват ограничавани.

Учените са открили, че има нещо общо между упражненията и функцията на мозъка. Възрастните хора, които са физически активни и спортуват поне три пъти седмично, имат по-малък шанс да получат деменция от онези, които никога не са тренирали.

 

Основни предимства на упражненията за възрастни

  1. Подобряване на лечението – редовните упражнения могат да помогнат на възрастните по-бързо да се възстановят след нараняване. Здравото тяло може да се пребори по-сигурно с инфекция и да укрепне скоро след дълго заболяване.
  2. Предотвратява зарази и хронични заболявания – упражненията могат да забавят и дори да предотвратят заболявания като рак, диабет, инсулт, сърдечни заболявания и остеопороза.
  3. Повишен баланс и стабилност – честото спъване и падане са проблем номер едно сред възрастните хора, а редовните упражнения могат да ги предотвратят. Помнете, че падането при възрастните не е просто натъртване – то често води до сериозни последствия като счупена бедрена кост и разместени стави. За да могат възрастните да подобрят баланса си, рефлексите им трябва да са силни, а от там – и мускулите.
  4. Увеличава продължителността и качеството на живот – възрастните могат да подобрят не само физическото си състояние, но и психологическото. Упражненията могат да помогнат за справяне със симптомите на депресия и да подобрят настроението като цяло. Повишената мобилност може да помогне на възрастните да запазят своята независимост. В дългосрочен план, последователността на упражненията е по-важна от интензивността.

 

Начало на упражненията

Всяко начало е трудно, особено когато възрастните хора са претърпели травма – падане, счупване на кост. Тогава тяхното недоверие към външния свят, и особено към движението, е много голямо. Преодоляването на този проблем става бавно, стъпка по стъпка. Както казахме, не е важно упражненията да са интензивни – те могат да са прости и лесни, като ходене. Важното е да се вършат често.

 

В първите дни възрастните хора ще имат нужда от непрестанно наблюдение и помощ, докато възвърнат увереността си. След това мускулите им ще започнат да се движат по-лесно и те ще могат да вършат упражненията си само под наблюдение. Постоянното наблюдение е от изключително значение – така треньорът вижда кога човекът върши упражненията правилно, когато трябва да го насърчи, като винаги трябва да остане позитивен. Това е ключът към успеха за всяка тренировка.

 

За кого са подходящи упражненията за възрастни?

Упражненията са подходящи за всички възрастни. Дори за такива, които са имали операция или по една или друга причина са лежали неподвижни месеци наред. В такива случаи се назначава рехабилитация, но продължителното движение, поддържането на мускулите са необходими дори след края на сеансите. Промените, които настъпват в организма, благодарение на тренировката, не са само физически – те засягат организма и съзнанието като цяло.

 

Достатъчни ли са само упражненията?

За да засилите ефекта от седмичните упражнения, трябва да приемате и хранителни добавки като витамин B12, витамин D, цинк и магнезий. Попитайте Вашия лекар или фармацевт да определи необходимата Ви дневна доза според възрастта и телосложението Ви. Определени хранителни вещества трябва да се приемат заедно, преди, по време или след хранене, за да имат по-голям ефект. В допълнение, ще трябва да обогатите менюто си с храни, богати на антиоксиданти, полезни мазнини и достатъчно протеини и въглехидрати. Всичко това ще Ви помогне да възвърнете загубената си мускулна маса.