За кого е подходящ старческия дом?

За кого е подходящ старческия дом?

С напредването на възрастта нуждите нарастват за сметка на способността на човек сам да се грижи за себе си. Затрудненото придвижване, намаленото зрение и немощта, от друга страна, увеличават риска от падане и нараняване. Обичайно тези промени настъпват, след като човек навърши 62, но могат да се забележат още на 55 години. Ако и вие се намирате в подобно положение, помислете за възможността да постъпите в старчески дом.

За кого е подходящ старческия дом?

Старческите домове са подходящи за хора, които не могат да сами да се справят с ежедневни дейности, като да поддържат хигиената си, да се хранят или пазаруват. Домовете са подходящи и ако получават недостатъчни или никакви грижи от страна на семейството си.

Какво представлява старческият дом?

Това е заведение за възрастни, разделено на отделни сектори, всеки от който има индивидуални или групови помещения. Спалните са единични или споделени. Заведението има осигурен готвач, асистенти, медицински сестри и лекар. Секторите разделят възрастните, които се нуждаят от медицински грижи от онези, които нямат нужда от тях.

Услуги, предлагани от старческия дом

Асистентите се грижат за всички настанени, като им помагат да поддържат хигиената си, осигуряват им храна и им помагат да взимат правилните лекарства в точно определеното за това време. Асистентите помагат още за обличането, организацията на разходките и екскурзиите. Медицинските сестри и лекарите се грижат за възрастните със заболявания, особено за онези, които страдат от деменция и Алцхаймер. Екипът на старческия дом е обучен да се държи професионално и уважително към всеки гост.

Предимства на старческия дом

Старческият дом е отлична възможност за балансиран и здравословен начин на живот, социална ангажираност и активност. Хората, които живеят в тези домове, се справят по-лесно със самотата, депресията, изолацията, в сравнение с онези, които живеят сами или които чакат семействата им да ги посетят. Гостите на дома получават квалифицирани грижи от професионалисти.

Престоят в старческия дом може да бъде краткосрочен или дългосрочен, като и в двата случая гостът може да напусне по свое желание и по всяко време. Възможно е гостът да се настани след хоспитализация за възстановяване. В зависимост от степента на преживяната травма, възстановяването продължава около една година.

Митове за старческия дом

В представите на повечето хора старческият дом е вид клиника с бели стени и неудобни кушетки. Истината е, че съвременните старчески домове са обзаведени уютно и гостоприемно. Предлагат множество удобства и приятелска атмосфера. Някои домове имат собствени дворове и дори градини, в които обитателите се грижат за цветя, храсти, билки.

Хронични заболявания

Старческият дом е подходящ за възрастни, които страдат от хронични заболявания, но състоянието им не е толкова тежко, за да бъдат хоспитализирани. Домът предлага както основни, така и квалифицирани медицински грижи. Основните грижи се поемат от асистентите, а медицинските – от медицинските сестри и лекарите. Ако гостът има лекар, който се е грижил за него преди преместването му, той може да продължи с лечението и след настаняването в старческия дом.

Рехабилитация

Много възрастни стават гости на старческия дом именно заради предлаганите там рехабилитационни услуги, включващи кинезитерапия, масаж, респираторна и речева терапия. В зависимост от състоянието на госта, престоят може да продължи няколко седмици или няколко дни. Повечето старчески домове имат свои терапевти, които са на разположение през работната седмица.

Занимания

Заниманията и дейностите, организирани от старческия дом, са най-разнообразни, като през летния сезон включват предимно разходки сред природата и екскурзии до музеи. В останалото време гостите на дома празнуват рождени дни, взимат участие в курсове по шиене, плетене, рисуване, танци; плетат мартенички, учат чужди езици, отбелязват международни, национални и християнски празници. Гледат кино, участват в игри с награди и организират барбекю.

Значителна част от възрастните не са имали възможност в миналото да свършат и половината от тези занимания покрай грижите за дома и семейството. Старческият дом им дава възможност да изживеят всичко онова, за което не им е останало време.

Осигурен транспорт

Възможно е гостите на старческия дом да имат нужда от друг вид медицински грижи, най-често от зъболекар, офталмолог, невролог, специалист по вътрешни болести. В тези случаи възрастните хора трябва да бъдат транспортирани. Някои домове предлагат подобни услуги, като денят и часът трябва да бъдат предварително уточнени с настойника или семейството на госта.

Ден на отворените врати

Възможно е да се организира ден на отворените врати, през който семействата на възрастните да направят общо посещение и да организират празненство. Подобни инициативи ще повдигнат духа на всички гости на дома.

Доброволчески труд

Той включва не само доброволна грижа за възрастни, но също така преподаване. Грижите от доброволци нямат медицински характер, а по-скоро се изразяват в добра компания по време на разходките или активно участие в общите игри. Някои доброволци са учители, така че могат да предложат занимателни уроци за възрастните.

Как да откриете правилния старчески дом?

На първо място трябва да е на добра локация. Повечето семейства предпочитат старческият дом да се намира възможно най-близко до дома им. Потърсете брошура, идете на място и се запознайте с условията на дома. Колкото по-разнообразни са услугите, менюто и развлеченията, толкова по-голямо внимание ще получи гостът.