Старчески дом за възрастни хора

Старчески дом за възрастни хора

Старчески дом за възрастни

Стареенето е част от живота, което засяга всички ни. Когато сме деца, не можем напълно да си представим родителите си като възрастни хора, нито до каква степен остаряването ще ги засегне и как ще им повлияе. Много от тях живеят по същия начин и могат сами да се грижат за себе си. До един определен момент. Тогава последиците от остаряването стават очевадни и може да изискват дългосрочни грижи.

Какво имаме предвид „грижи“?

Всеки човек има своя представа за това от какви грижи се нуждаят неговите родители и какво би направил сам той. Ако се затруднявате с дефиницията, ето няколко базисни изисквания за живота на родителите Ви: самостоятелно хранене, мобилност, обличане, лична хигиена (вкл. бръснене, ресане, подстригване, къпане), тоалетна хигиена (ползване на тоалетната). Освен това, хората имат нужда от пълноценно общуване, което не включва само Вас, но и хора в тяхното положение, на тяхната възраст, с които могат да споделят. Трябва да им готвите отделни или специални ястия; да следите приема на хапчетата им, да почиствате редовно.

Ако не сте способни сами да се справите с всички тези нужди, пред Вас се откриват други възможности.

Заедно или отделно?

Може да наемете медицински или немедицински служители, които да поемат грижата за Вашите родители. Въпросът е – дали искате родителите Ви да останат у дома или да ги пратите в пансион, където ще са с други като тях и ще се радват на постоянни медицински грижи.

 

  1. У дома – това ще Ви коства не повече от един лек ремонт в началото. Може би специално легло и рампа до тоалетната.

1.1. Домашен помощник – това е немедицинско лице, което работи почасово в дома Ви. Основна негова задача е да пере, да глади, да чисти, да пазарува, да заплаща такси за тока, водата и др. Също така, помощникът помага при обличането, храненето, придружава родителите Ви навън; готви, сервира и мие съдовете. Наемането на домашен помощник варира между 500 лв. и 2000 лв. в зависимост от стажа. Някои хора осигуряват стая за домашните си помощници, в случай че техните родители имат нужда от денонощна грижа.

1.2. Личен/социален асистент – той извършва абсолютно същата работа като домашния помощник, но идва за четири часа дневно и спазва определен график, тъй като личните асистенти могат да бъдат осигурени от общината, след като подадете документи и преминете през съответните процедури. Както с домовете за възрастни, така и с личните асистенти напливът е голям и обикновено се избират специфичен тип хора – със заболявания, над 65-годишна възраст, инвалиди и др. Заплащането на личните асистенти се покрива от националния бюджет и това е друга причина не всеки да може да покрие условията.

  1. Старчески дом (Пансион) – осигурява 24-часово наблюдение на настанените пациенти. Препоръчва се при болестни състояния и усложнения, които изискват медицинска грижа. Ако все пак искате родителите Ви да живеят с вас, може да наемете частен медицински екип или сестра от същите тези пансиони.

 

2.1. Държавен пансион – в България са известни 82 старчески домове, като всичките са заети и опашките за освобождаващите се места са много дълги. Особено в гъсто населените градове като София, Пловдив, Велико Търново. Имате по-голям шанс в държавен пансион на отдалечено място, но така по-рядко ще се виждате с близките си. Тези обществени заведения обаче не се славят с приятна атмосфера и добро обслужване. Средствата са ограничени, а пансионерите се чувстват като обречени.

2.2. Частен старчески дом (пансион) – в България има сравнително разнообразие в тези заведения. Повечето от тях имат нови, приятни за окото сгради с възможност за едно, две и три легла в стая, като от това зависи и заплащането. Цените започват и в зависимост от това дали са за за единична стая или двойна стая, както и дали в пакета са включени лекарствата и медицинските консумативи.