Повече сън – по-голям риск от инсулт!

Повече сън - по-голям риск от инсултНово проучване на Американската Академия по Неврология доказа, че ако спите повече от 8 часа на денонощие, можете да увеличите риска от инсулт.

В изследването участвали 9692 души, на възраст между 42 и 81 години, които никога не са получавали инсулт. Учените проследили колко часа през нощта са спяли хората в началото на проучването и колко часа са спяли 4 години по-късно. По време на цялото 10-годишно изследване, 346 от хората получили инсулт.

След като взели предвид различни променливи показатели свързани със здравето и поведението на хората, учените открили, че при хората, които спят повече от 8 часа на денонощие, рискът от инсулт се увеличил с 46%, в сравнение с тези, които спят около 6 до 8 часа на ден.

Изследването установило още, че рискът от инсулт се увеличава сред хората, които са съобщили, че тяхната нужда за сън се е увеличила през периода на проучването.

Докладът от проучването показва също, че е нормално по-възрастните хора да спят повече, поради по-малкото работа и социални занимания в ежедневието им. Въпреки това, самостоятелните им доклади за време, прекарано в сън, обикновено показвали по-малко време, отколкото всъщност са спяли. Ето защо, следва да се отбележи, че прекомерният сън може да се счита като ранен признат на увеличаване риска от инсулт, особено сред по-възрастните хора.

Ако вече сте изложени на риск от инсулт, е важно да наблюдавате и обсъдите навиците си за спане с вашия лекар. Ако забележите някаква промяна в нуждата ви от сън и че сте започнали да спите повече от преди, задължително уведомете доктора си за това.