Високите токчета състаряват ставите и водят до артрит!

Високите токчета състаряват ставите и водят до артритАко високите токчета ви карат да подскачате от радост, скорошно проучване на Щатския Университет в Айова ще разбие сърцето ви. Оказва се, че тези прекрасни, удължаващи краката шила, могат да ви донесат нещо повече от страхотен външен вид.

Проучвнето показва, че високите токчета могат да състарят ставите ви и да увеличат възможността за развитие на остеоартрит. “Носенето на обувки с висок ток увеличава риска от развитието на остеоартрит. И излиза, че колкото по-високи са токчетата, толкова по-висок е риска от заболяването.”, казва Даниеле Баркема от Университета в Айова, която наскоро приключи с тезата си от проучването за ефектите от ходене с обувки с високи токчета върху ставите на долните крайници.

Баркема използвала 3 различни височини на обувки – равни/плоски, с 2 и с 3.5 инча ток. 15 жени участвали в нейните проучвания. Тя открила, че височината на токчетата влияят на цялостната походка на жената, включително на бързината и на големината на крачките. Най-забележително било, че колкото по-високо е токчето, толкова по-силен бил натискът и напрежението във вътрешната част на коляното.

Високите токчета състаряват ставите и водят до артритИзследването потвърдило, това, което жените знаят от години, че носенето на обувки с висок ток променя стойката на тялото. Но това съвсем не е добре, дами. Проучването също открило, че промяната в позицията на ставите в глезените, коленете, бедрата и торса могат да деформират долната част на гърба.

У нас статистиката в тази посока е доста стряскаща – повече от една четвърт от българите имат болни кости и стави. Най-много – 1,6 млн. души, са с по една болна става. Над 400 000 човека са с изтъняващи и чупливи кости. Тежка форма на артрит пък имат над 120 000 българи. Най-опасните ревматоидни заболявания, които засягат всички органи и системи, са бич за 10 000 души у нас. Жените и мъжете страдат еднакво често от шипове, дамска болест е ревматоидният артрит, а подаграта е заболяването на господата.

Несъмнено проучването на Баркема е малко, само с 15 участнииц, но резултатите могат да отекнат във времето като поучителен разказ: Това, което правим днес, може да се окаже вредно за нашето здраве в бъдеще.

Не е нужно да изхвърляте всичките си обувки с високи токчета. Дори изследователката признава, че просто умереното носене на високи обувки, както и избирането на стилове с по-ниска подметка, може да ви предпази от бъдещи увреждания на ставите и остеоартрит.