Заболявания на ставите и костите при възрастните хора

Заболявания на ставите и костите при възрастните хора

С напредването на възрастта, в нашето тяло настъпват различни промени. Доказано е, че след 30-та година започват процеси на изменение, както в хормоналния баланс, така и в обмяната на веществата. Стареенето често е свързано с различни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Те водят до промяна на походката, ограничаване на движенията, скованост, болки в ставите и други.
Хормоналните изменения, настъпващи с напредването на възрастта, водят до нарушения на обмяната на микроелементите в костите, загуба на функционална мускулна маса и дегенеративни процеси в ставите. Всички тези процеси се отразяват негативно на целия опорно-двигателен апарат, което води до влошаване на качеството на живот.

Изследвания показват, че след 50 годишна възраст, на всеки 10 години човек губи между 10% и 30% от мускулната си маса, а силата на мускулните влакна отслабва, което ги прави склонни към травми и трудно възстановяване.

Най-често срещани заболявания на ставите и костите:

Артроза

Артрозата е свързана със стареенето и причинява разрушаване на ставния хрущял. Водещ процес в развитието на болестта е разрушаването на ставния хрущял. В началото на заболяването на местата с най-голямо натоварване се формират участъци с омекнал хрущял. По-късно се образуват места на разделяне на междуклетъчното вещество. Формират се шипове – костни израстъци, насочени към ставната празнина. В напреднал стадий на артроза, ставният хрущял може да изчезне напълно и костите стават незащитени от триене помежду си. Тези дегенеративни процеси водят до скованост и болезненост в засегнатите стави, в началните стадии по време на физическа активност, а с напредване на заболяването – постоянно.
Артрозата се диагностицира след изследване с ренген или ядрено-магнитен резонанс.
За момента няма открит начин за пълно излекуване от заболяването, но съществуват разнообразни методи, които забавят развитието на болестта и облекчават симптомите. Използват се различни медикаменти, като е хубаво да се комбинират с подходящ хранителен режим и упражнения.

Остеопороза

Остеопорозата е прогресиращо метаболитно заболяване, при което намалява плътността на костите. Това се случва в резултат от това, че процесите по разграждането на костната тъкан се засилват за сметка на тези по нейното изграждане. Развитието на болестта се дължи основно на нарушения на хормоналния баланс. Остеопорозата е най-често срещаната болест на костите при хората в напреднала възраст.
Тя бива първична и вторична. Първичната остеопопороза е по-често срещана, като от нея страдат 95% от заболелите. Не са открити категорични причини за развитието на този тип заболяване, но са установени някои основни рискови фактори, които са предпоставка. Такива са напредването на възрастта, полът, генетична обремененост, начин на живот и хормонални нарушения. Жените са много по-предразположени към развитие на болестта, поради намаляването на костната маса по време на менупаузата.
Първичната остеопороза бива 2 вида – генерализирана – такава, която обхваща целия скелет, и локална.
При 5% от заболелите се наблюдава така наречената вторична остеопороза. Тя може да бъде предизвикана от различни ендокринни и други заболявания, от продължителен прием на кортекостероидни медикаменти или от обездвижване.
Симптомите на заболяването са костни болки, които се усещат най-вече в областта на гърба. Намаляването на плътността на костите води до по-чести фрактури и счупвания, най-вече в зоните на китките, тазобедрената област и гръбнака.
Диагностицирането е трудно, поради сравнително безсимптомното развитие на болестта, което затруднява прилагането на ранна профилактика.
За намаляване на риска от възникване и развитие на остеопороза е особено важен правилният хранителен режим, както и приемането на хранителни добавки и витамини, които имат благоприятен ефект върху костите.

Подагра

Подаграта е форма на артрит, изразяваща се с възпаление на ставите. Тя е хронично заболяване и се развива в резултат на повишаване на пикочната киселина в кръвта, което води до натрупване на кристали от мононатриев урат. При здравите хора тази киселина се разтваря в кръвта и се отделя от организма чрез урината. В случай, че тялото произвежда прекалено много пикочна киселина или бъбреците не могат да отделят нужното количество, то тя се натрупва и образува кристали мононатриев урат в ставите и тъканите около тях. Те представляват остри иглообразни образувания, които предизвикват болка, оток и подуване в засегнатите органи.
Симптомите на заболяването се характеризират с пристъпи на изключително силна болка на ставите. Най-често засегната е тази в основата на палеца на крака, но могат да бъдат и стъпалата, коленете, ръцете и китките. Понякога пристъпите са внезапни, като могат да настъпят по всяко време на денонощието.
Обичайно хората, имащи някой в семейството, страдащ от подагра, са генетично предразположени да развият заболяването. Други фактори са различни съпътстващи заболявания, начин на хранене, наднормено тегло, като е установено, че мъжете страдат значително по-често от жените.
Диагностицирането на заболяване протича, както с анализ на симптомите – остра, понякога нетърпима болка, оток и подуване, така и с изследване на нивата на пикочната киселина в организма.
Лечението на заболяването протича в две направления. Нужно е спазването на подходящ хранителен режим, като трябва да бъде намален, при възможност напълно изключен, приемът на мазни меса, определени риби и бобови растения, алкохол – особено бира, сладки газирани напитки и продукти с голямо количество фруктоза. Правилният хранителен режим е придружен и от медикаментозно лечение. Обикновено специалистите предписват конкретни лекарства, които да овладеят пристъпа и да намалят симптомите. Също се предоставя и поддържаща терапия, за да се избегне повторен такъв.
Съществуват и редица други заболявания на опорно-двигателния апарат. Част от тях могат да не са свързани с напредването на възрастта, но почти всички се засилват с процеса на стареене. Много е важно при проява на симптоми да се посети специалист, който да постави диагноза и да назначи подходящото лечение.
Все повече хора в напреднала възраст взимат решението да прекарат старините си в дом за възрастни хора, където ще могат да общуват със свои връстници и да получават нужните грижи.
В дом за възрастни хора Заедно се обръща особено внимание на здравословното състояние на обитателите, като персоналът следи за спазването на правилен хранителен режим и редовния прием на медикаменти от обитателите, в случай на нужда. Може да разберете повече за услугите и условията на дома тук – https://domzaedno.com/za-nas/