Нарушения на съня при възрастните хора

Нарушения на съня при възрастните хора

Научно доказано е, че за да  може човек да води активен и здравословен начин на живот, то той се нуждае от поне 6-8 часа сън. Напредването на възрастта е свързано с възникването на редица здравословни проблеми, а също и до липса на качествен сън, което от своя страна води до понижаване на жизнените сили. За да можем да отговорим на уникалните нужди на възрастните хора, е важно да разберем ефектите от стареенето върху съня и цялостното здраве на човека. За тази цел ще разгледаме по-отблизо връзката между напредването на възрастта и качеството на съня, както и какво може да се направи за неговото подобрение.

Как и защо възрастта влияе на съня?

Обичайно с напредването на възрастта, при хората започват да настъпват нарушения в качеството и продължителността на съня. Причините за това основно се дължат на различни хронични заболявания, като болест на Алцхаймер, депресия, сънна апнея, артрит и други състояния, които причиняват дискомфорт и болка.

Възрастните хора с множество здравословни проблеми е по-вероятно да имат оплаквания от нездравословен сън, който е с продължителност по-малко от шест часа.

Лошото качество на съня може да е свързано и с прием на някои лекарства, затлъстяване, заседнал начин на живот и нощно уриниране. Въпреки че е известно, че краткият следобеден сън е полезен за здравето, честите продължителни дремки през деня също могат да доведат до безсъние.

Според направени изследвания, дори и без наличието на хронични заболявания, с напредване на възрастта настъпват промени в етапите на съня. Старите хора прекарват повече време в ранните и по-леки етапи и по-малко в късните и по-дълбоки етапи, което води до некачествен сън и често се събуждане през нощта.

Статистиката показва, че почти половината от възрастните хора често страдат от безсъние.

Нарушенията на съня могат да доведат  до сънливост и постоянна умора през деня, слаба концентрация и често главоболие.

Съвети за възрастни хора с проблеми със съня:

Независимо от възрастта на човека, има някои тактики, които могат да помогнат за подобряване качеството на съня:

  • Физическа активност

Ежедневните упражнения са едно от най-полезните неща, които хората в напреднала възраст могат да направят за здравето си. Възрастните хора, които спортуват редовно, спят по-дълго и имат по-добро качество на съня.

  • Подходяща диета и режим на хранене

Наднормените килограми са една от причините за некачествен сън при възрастните хора. Ето защо се препоръчва те да се хранят умерено, както и да се намали приемът на сладки храни, в това число рафинирани въглехидрати като бял хляб, паста и пържени картофи. Важно е да няма хранения вечер, непосредствено преди лягане. Препоръчително е да се избягва консумацията на кофеинови напитки и черен чай. Изпиването на чаша топло мляко вечер би улеснилo заспиването. За да се намали честотата на нощните ставания до тоалетна, се препоръчва ограничаването на приема на течности 30 минути преди лягане.

  • Осигуряване на спокойствие

За качеството на съня е важно да се осигури тишина и спокойствие в спалното помещение. Полезно е да се премахнат всякакви разсейващи предмети от спалнята, в това число телевизор, смартфони и друг вид електроника, тъй като те правят заспиването по-трудно.  Въпреки че спортът е полезен за здравето, е важно да не се правят физически упражнения преди лягане, тъй като те водят до превъзбуда.

  • Билки, хранителни добавки и медикаменти

В случаи на сериозни нарушения в качеството на съня на възрастните хора, те могат да приемат различни билкови чайове, които помагат за по-стабилен сън. Възрастните хора, които страдат от безсъние могат да посетят лекар, който да предпише определена хранителна добавка или медикамент, които да подпомогнат борбата с безсънието.

 

Качеството на съня в дома за възрастни хора

В повечето домове за възрастни хора персоналът използва набор от техники, които често работят за подобряване на качеството на съня на обитателите.

За да се осигури качествен сън на живущите в дома за възрастни хора се обръща внимание на три основни фактора – заобикаляща среда, оперативен фактор и лично отношение.

Заобикалящата среда се характеризира от условията в спалното помещение. Комфортната обстановка е важна предпоставка за качествения сън, поради което в домовете за възрастни хора се полагат грижи за това да се осигурят комфортни условия на живущите. Спокойствието е от особено значение за качеството на съня и поради тази причина е важно нощно време стаите да са тъмни и тихи, с подходяща температура, а шумът в коридора да е сведен до минимум.

Оперативната област представлява стратегии, които се използват през деня, с цел подобряване и поддържане на доброто здравословно състояние на обитателите.

Живущите в дома се насърчават да се хранят правилно, като спазват здравословна диета. Дневното меню е специално подбрано, за да удовлетворява специфичните нужди на обитателите.

Живущите в домовете за възрастни хора се насърчават да бъдат физически активни, организират се групи, в които се изпълняват различни упражнения, подходящи за физическото и здравословното състояние на участниците. Обитателите, които нямат двигателни затруднения, се насърчават да правят разходки сред природата, организират се и пикници. Някои от домовете предлагат различни рехабилитационни услуги за възрастните хора с двигателни проблеми.

Личната област за осигуряване на качествен сън се изразява в опознаването на различните нощни навици на живущите в дома. Поради тази причина обученият персонал в домовете за възрастни хора разговаря с обитателите и е запознат, както със здравословното им състояние, така и със случаите, в които има проблеми със съня. По този начин домовете за възрастни хора успешно предоставят на своите обитатели здравословна помощ за тяхната „сънна хигиена“.

Може да разберете повече за услугите и условията, които дом за възрастни хора „Заедно“ предлага тук – https://domzaedno.com/za-nas/