Пълноценни посещения на близки, настанени в дом за възрастни хора

Пълноценни посещения на близки, настанени в дом за възрастни хора

В днешно време все повече хора в напреднала възраст взимат решение да прекарат старините си в дом за възрастни хора. Те правят този избор по ред причини – желание за социални контакти с техни връстници, нуждата от постоянни здравни грижи, невъзможността да се справят сами с ежедневните битови дейности. Повечето домове за възрастни хора предлагат редица удобства и забавления за своите обитатели – разходки сред природата, организиране на различни спортни активности, съобразени с физическото им състояние, посещения на културни мероприятия и други. Въпреки че настанените в такъв тип домове могат да общуват с останалите обитатели, те имат нуждата да се виждат и със своите близки. Поради тази причина посещенията от семейството влияят положително върху психическото здраве на обитателите, защото това е начин те да усещат подкрепата на своите роднини и да се чувстват сигурни, защитени и спокойни.

Защо е необходимо да посещаваме близките си, настанени в дом за възрастни хора?

Въпреки че в днешно време ежедневието на хората е изключително забързано, това не бива да е оправдание за неглижирането на близките ни, които са настанени в дом за възрастни хора. Независимо от натоварения ни график е важно да намираме време да им отделяме необходимото внимание.

Редовните посещения от семейството, не само влияят положително върху психическото състояние на обитателя, но и предотвратяват риска от самота и самоизолиране, които са чест проблем при хората в напреднала възраст. Други ползи от посещенията от семейството и приятелите на настанените в дом за възрастни хора са:

  • Подобряване на паметта: разговорите с близки хора и членове на семейството, разглеждането на семейни снимки, домашни видеоклипове и слушането на любима музика могат да предизвикат щастливи и трогателни спомени, което е особено полезно за тези обитатели, които страдат от деменция или загуба на памет.
  • Сигурност за състоянието на настанения в дом за възрастни хора: посещенията на вашите близки, настанени в дом за възрастни хора, също така ви позволяват да направите равносметка на жизнената ситуация на вашия родител или близък и да се уверите, че той е спокоен и получава необходимите грижи. Същевременно редовните посещения позволяват на семейството да прецени какво е общото състояние на обитателя.
  • Показва загриженост: най-важното от редовните посещения е, че по този начин обитателят чувства обичта и загрижеността на своите близки. Тук е важно да отбележим, че посещенията от внуците също са от голямо значение, както за обитателите, така и за самите тях. Редовните гостувания са от полза за малките членове на семейството, тъй като те могат да чуят историите на своите баби и дядовци и да поддържат близост с възрастните членове на своето семейството.

Колко често трябва да посещаваме близките си в дом за възрастни?

Честите посещения са отличен начин да помогнете на любимия човек да се адаптира. Независимо от това, честотата трябва да се определя от вашия личен график, както и от нуждите на вашия любим човек. Един до два пъти месечно може да е възможно и подходящо за някои семейства, докато други може да изискват много по-малко или много повече време. Истинският ключ обаче е последователността. Опитайте се да отделяте определено време всеки месец или седмица, за да посещавате редовно любимия човек. Този фактор ще помогне на вашия близък, настанен в дом за възрастни, да почувства сигурност, а на вас –  да планирате времето си по-лесно.

В повечето случаи честотата и продължителността на посещенията в дома за възрастни от семейството са различни, в зависимост от графика на посетителите и нуждите на обитателя. Въпреки това посещенията, които са кратки, но с активно присъствие от страна на посетителя, са по-добри и стойностни, отколкото дългите часове, при които има пасивно и безразлично отношение от страна на посетителя. Иначе казано, семейството може да посещава своя любим човек в дома за възрастни хора, когато има възможност и желание, но е важно при посещенията членовете на семейството да имат  активно участие в разговора и правилен подход спрямо обитателите.

Съвети за пълноценни посещения

Посещенията от семейството в дома за възрастни трябва да са пълноценни, а членовете на семейството да бъдат активно присъстващи, като по този начин времето прекарано с любимия човек ще му достави удоволствие и ще създаде приятни спомени.

  • Планирайте посещението си предварително: обадете се предварително, за да попитате, ако не сте сигурни кога е подходящото време за посещение. Хубаво е да сте запознати с дневния график в дома за възрастни, за да може да планирате подходящия момент да посетите вашия близък, когато той няма да е зает с други активности.
  • Използвайте правилния тон с езика на тялото и подход: усмихнете се и поздравете не само любимия човек, но и другите обитатели на дома, по този начин ще ги предразположите да общуват с вас, когато посещавате близкия си.
  • Бъдете активни по време на посещенията: за да можете да се насладите на тих и спокоен разговор, трябва да забавите темпото си. Добре е да обърнете внимание на невербалната си комуникация, избягвайте честото поглеждане на телефона, тъй като това може да създаде впечатление на обитателя, че не му обръщате нужното внимание.
  • Обърнете внимание на продължителността на посещението: няма точно определено време, което да спазвате при посещение на близък в дом за възрастни. Имайте предвид, че всеки човек е различен, затова се съобразете със здравето и енергията на любимия човек. Ако обитателят се чувства уморен, то тогава е по-подходящо да го оставите да се почине, но ако вашият любим човек се наслаждава на визитата, останете повече време.

Няма точна рецепта за честотата и продължителността на посещенията ви при вашите близки, които обитават дом за възрастни. Важното е те да почувстват нужното внимание и обич, а вие да не губите връзката с тях.

Ако искате да бъдете сигурни за мястото, на което вашите близки ще прекарват дните си и ще можете да провеждате срещите си с тях, Дом за възрастни „Заедно“ е идеалният избор. Освен в уютната обстановка на комплекса, ще можете да прекарвате време със семейството си и сред природата, благодарение на локацията, на която се намира домът.